Україна і Японія підписали двосторонню безпекову угоду. Це перший такий документ, який Київ уклав не з країною – членом НАТО

Зеленський і Кісіда 13 червня підписали безпекову угоду між Україною і Японією
Фото: president.gov.ua (архів)

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда 13 червня підписали двосторонню безпекову угоду на полях саміту G7, який відбувається в Італії. Про це Зеленський поінформував в Х.

"Упродовж 2024 року Японія надасть Україні $4,5 млрд і підтримуватиме нашу державу протягом усього 10-річного строку дії угоди. Допомога у сфері безпеки й оборони, співпраця в гуманітарній, технічній і фінансовій сферах, спільна робота заради реалізації пунктів формули миру, санкцій проти агресора і притягнення його до відповідальності – це також закріплює підписана сьогодні угода. Цінуємо те, що Японія працюватиме з Україною і заради відбудови й відновлення", – написав Зеленський.

За його словами, для Японії такий тип угоди й рівень підтримки "є проривними".

Як вказав пресцентр ОП, це перша безпекова угода, яку Україна уклала не з країною – членом НАТО і з країною Тихоокеанського регіону.

Загалом сума допомоги, яку надала Японія з березня 2022 року, сягне понад $12 млрд.

"Документ передбачає передачу Україні нелетального обладнання, з урахуванням конституційних обмежень Японії, та закріплює подальший розвиток співпраці в межах коаліцій спроможностей, членом яких є Японія, зокрема коаліцій з інформаційних технологій і розмінування", – ідеться в повідомленні.

Крім того, Японія забезпечуватиме лікування поранених українських воїнів, співпрацюватиме з Україною у сфері розвідки й захисту секретної інформації, посиленні захисту й відновленні критичної інфраструктури, зміцненні кібер- та інформаційної безпеки, гарантуванні вільного судноплавства й безпеки морських шляхів.

Також Японія допомагатиме з відновленням України, залучаючи до цього приватний сектор і держустанови країни, додали в ОП.

Наголошують, що Київ і Токіо вивчатимуть можливості для розвитку промислової бази України, зокрема через залучення приватного сектору, створення спільних підприємств і проведення досліджень.

"Японія й надалі підтримуватиме українську формулу миру, посилюватиме санкції проти [країни-агресора] Росії, співпрацюватиме в розробці механізму відшкодування збитків, зокрема за рахунок суверенних російських активів, і у притягненні агресора до відповідальності. Японія також і надалі допомагатиме Україні зміцнювати ядерну безпеку, зокрема в контексті захисту Запорізької атомної електростанції", – ідеться в повідомленні.

Двостороння безпекова угода з Японією стала 16-ю, яку вже уклала Україна на виконання спільної декларації G7. ЇЇ текст опубліковано на сайті ОП.

Контекст:

У червні 2023 року Зеленський заявив, що в Києві розуміють, що під час війни Україна не зможе стати членом Альянсу, але їй потрібні юридичні гарантії безпеки на шляху до НАТО.

Країни G7 (США, Німеччина, Японія, Франція, Канада, Італія й Великобританія), а також Євросоюз 12 липня ухвалили декларацію про підтримку України з гарантіями безпеки на полях саміту НАТО у Вільнюсі. У разі майбутнього збройного нападу Росії "Велика сімка" пообіцяла надати Україні зброю, військову техніку й економічну допомогу, а також покласти економічні й інші витрати на Росію.

До декларації G7 про гарантії безпеки для України приєдналося 32 країни, повідомив Зеленський 30 січня 2024 року. Україна планує підписати конкретні двосторонні угоди з кожним із союзників, пояснювали в Раді національної безпеки і оборони України.

Зараз Україна підписала гарантії безпеки з Великобританією, Німеччиною, Францією, Данією, Італією, Канадою, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, а також із Японією.

1 травня Зеленський розповідав, що Україна готує ще сім угод щодо гарантій безпеки, зокрема зі США.