Україна і Словенія підпишуть двосторонню безпекову угоду "за першої можливості" – Зеленський

Зеленський (на фото) 17 травня провів телефонну розмову із прем'єром Словенії Голобом
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 17 травня провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Словенії Робертом Голобом. Про це глава Української держави проінформував у Х.

"Подякував за активну підтримку формули миру, зокрема й за підтвердження його участі в саміті миру у Швейцарії", – написав Зеленський.

Крім того, за словами президента, вони із Голобом також обговорили продовження оборонної співпраці між країнами.

"Наші команди завершують роботу над двостороннім безпековим документом у межах декларації G7. Ми домовилися підписати його за першої ж нагоди", – розповів Зеленський.

Він висловив упевненість, що може розраховувати на підтримку Словенії фактичного початку переговорів щодо вступу України в ЄС.

Контекст:

У червні 2023 року Зеленський заявив, що в Києві розуміють, що під час війни Україна не зможе стати членом НАТО, але їй потрібні юридичні гарантії безпеки на шляху в Альянс.

Країни G7 (США, Німеччина, Японія, Франція, Канада, Італія і Великобританія), а також Євросоюз 12 липня ухвалили декларацію про підтримку України з гарантіями безпеки на полях саміту НАТО у Вільнюсі. У разі майбутнього збройного нападу Росії "Велика сімка" пообіцяла надати Україні зброю, військову техніку та економічну допомогу, а також накласти економічні та інші витрати на Росію.

До декларації G7 про гарантії безпеки для України приєдналося 32 країни, повідомив Зеленський 30 січня 2024 року. Україна планує підписати конкретні двосторонні угоди з кожним із союзників, пояснювали у Раді нацбезпеки і оборони.

Станом на зараз Україна підписала гарантії безпеки з дев'ятьма країнами: Великобританією, Німеччиною, Францією, Данією, Італією, Канадою, Нідерландами, Фінляндією і Латвією.

1 травня Зеленський розповів, що Україна готує ще сім угод щодо гарантій безпеки, зокрема зі США.