Зеленський: Важливо, щоб світ не втомився й не балансував, інакше світ будуть змінювати такі, як Путін

Зеленський наголосив, що від партнерів України залежить багато чого
Фото: ЕРА

28 травня президент України Володимир Зеленський заявив у Лісабоні на спільній пресконференції з прем'єром Португалії Луїшем Монтенегру, що для України важливо, щоб світ не втомлювався від війни, яку веде країна-агресор Росія. Трансляцію вів YouTube-канал Офісу президента України.

"Для українців дуже важливо, щоб не втомився світ, щоб він не балансував, щоб його російські наративи просто не змогли змусити переконатися в цій брехні, яку Росія несе. Щоб світ зрозумів, що не можна втомлюватися від війни, яку приніс агресор, допоки його не поставити на місце. Інакше не буде справедливості, інакше світ зміниться, інакше світ будуть змінювати такі, як [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін. Ну, це просто безглуздя", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що угоди про гарантії безпеки, які Україна підписує з різними країнами, – "це одна з можливостей, щоб дійсно міжнародна солідарність не риторично, а практикою ще раз довела свою солідарність" з Україною.

"Тому що тут конкретні гроші щороку, конкретна зброя щороку, конкретна гуманітарна допомога", – підкреслив президент.

Водночас він наголосив, що від партнерів України залежить багато чого.

"Можна проголосувати той чи інший пакет, а потім він місяці може йти. Тобто не все залежить від України, на жаль. Але, тим не менше, ми вдячні за пакети підтримки, за угоди", – сказав Зеленський.

Контекст:

У червні 2023 року Зеленський заявив, що в Києві розуміють, що під час війни Україна не зможе стати членом Альянсу, але їй потрібні юридичні гарантії безпеки на шляху до НАТО.

Країни G7 (США, Німеччина, Японія, Франція, Канада, Італія й Великобританія), а також Євросоюз 12 липня ухвалили декларацію про підтримку України з гарантіями безпеки на полях саміту НАТО у Вільнюсі. У разі майбутнього збройного нападу Росії "Велика сімка" пообіцяла надати Україні зброю, військову техніку й економічну допомогу, а також покласти економічні й інші витрати на Росію.

До декларації G7 про гарантії безпеки для України приєдналося 32 країни, повідомив Зеленський 30 січня 2024 року. Україна планує підписати конкретні двосторонні угоди з кожним із союзників, пояснювали в Раді національної безпеки і оборони України.

Зараз Україна підписала гарантії безпеки з Великобританією, Німеччиною, Францією, Данією, Італією, Канадою, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією та Португалією.

1 травня Зеленський розповідав, що Україна готує ще низку угод щодо гарантій безпеки, зокрема зі США.