Держсекретар Ватикану в Одесі оглянув собор, у який влучила російська ракета

Паролін уперше відвідав Україну після початку повномасштабного наступу країни-агресора РФ
Фото: vaticannews.va

Державний секретар Святого Престолу, кардинал П'єтро Паролін 20 липня вперше після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ відвідав Україну, зокрема Одесу. Про це в Telegram повідомив начальник Одеської облвійськадміністрації Олег Кіпер.

В Одесі дипломат зустрівся із представниками католицької спільноти, ознайомився з роботою українського "зернового коридору", завдяки якому гарантують глобальну продовольчу безпеку, а також оглянув зруйнований унаслідок російської атаки 23 липня 2023 року Спасо-Преображенський кафедральний собор, зазначив Кіпер.

За словами кардинала, він відчув страждання народу, щойно ступив на українську землю, його процитував ватиканський інформаційний портал.

Паролін зазначив, що поділяє переживання тих, хто став інвалідом, залишився без житла й майна, хто був вимушений шукати прихисток в іншому місці – "біль тих, кого торкнулася ця жахлива війна".

"Я сподіваюся, що цей візит, як і попередні, наприклад, поїздка кардинала [італійського прелата Католицької церкви, архієпископа Болоньї Маттео] Дзуппі, зможе зробити невеликий внесок у створення мирного шляху на цій землі. Тому ще раз висловлюю вам щиру вдячність. Бажаю вам стійкості; у ці складні часи ми поруч із вами й розділяємо ваш біль, вашу надію", – сказав ієрарх.

У межах поїздки Паролін уже відвідав Львів, у планах – узяти участь у паломництві до національного святилища в Бердичеві 21 липня.

Контекст:

Ватикан засуджує війну Росії проти України. Папа римський на тлі повномасштабного вторгнення РФ 13 березня 2022 року закликав припинити вбивства безневинних людей в Україні, зосередитися на діалозі й відкрити гуманітарні коридори. Упродовж року Франциск неодноразово закликав зупинити вогонь. У своєму щорічному різдвяному зверненні 25 грудня папа римський також закликав негайно припинити війну в Україні.

Водночас 7 листопада він заявив, що жорстокість російських солдатів, із якою вони діють в Україні, загалом "не властива російському народові". Також він згадав російського письменника Федора Достоєвського, який, за словами понтифіка, досі "надихає християн до осмислення християнства". Такі заяви папи обурили українців

Окрім того, Ватикан уже двічі на Великдень організовував хресний хід за спільної участі українців і росіян.

Виступаючи на засіданні Глобального саміту миру у Швейцарії 16 червня 2024 року, Паролін запропонував посередництво Ватикану в обміні військовополоненими й поверненні українських дітей.