"Друга після папи людина". Держсекретар Ватикану приїхав в Україну з офіційним візитом

Садовий у Львові зустрівся з Пароліном
Фото: Андрій Садовий / Facebook

В Україну з офіційним візитом 19 липня прибув державний секретар Ватикану П'єтро Паролін. Про це у Facebook проінформував мер Львова Андрій Садовий, опублікувавши спільне з ним фото.

"Це фактично друга після папи людина у Ватикані", – наголосив міський голова Львова.

За словами Садового, Паролін перебуватиме в Україні кілька днів, зокрема відвідає Одесу, Київ і Житомирську область.

"Одне з головних питань, яке піднімали на зустрічі, – це роль Ватикану в обміні військовополоненими й поверненні загиблих українських захисників з тимчасово окупованих територій. Обмін тілами – складна тема, але не можна про це мовчати. Дякую за чітку позицію! Сподіваємося на результат", – написав мер Львова.

Паролін приїхав в Україну як спецпосланець папи римського Франциска з нагоди заключних богослужінь паломництва в Бердичеві Житомирської області, наголошують у Х державного секретаріату Святого престолу.

До програми його візиту, який триватиме з 19-го до 24 липня, входить коротка зупинка у Львові, візит в Одесу, свята меса в Бердичеві з нагоди завершення паломництва українських католиків, візит до греко-католицького Патріаршого собору в Києві, зустріч з главою УГКЦ Святославом Шевчуком, а також зустріч із представниками влади і релігійними лідерами.

Контекст:

Ватикан засуджує війну Росії проти України. Папа римський на тлі повномасштабного вторгнення РФ закликав 13 березня 2022 року припинити вбивства безневинних людей в Україні, зосередитися на діалозі й відкрити гуманітарні коридори. Упродовж року Франциск неодноразово закликав зупинити вогонь. У своєму щорічному різдвяному зверненні 25 грудня папа римський також закликав негайно припинити війну в Україні.

Водночас 7 листопада він заявив, що жорстокість російських солдатів, з якою вони діють в Україні, загалом "не властива російському народові". Також він згадав російського письменника Федора Достоєвського, який, за словами понтифіка, досі "надихає християн до осмислення християнства".

Такі заяви папи обурили українців. Зокрема, амбасадорка України у США Оксана Маркарова припустила, що папа Франциск неуважно читав Достоєвського, а посол України у Ватикані Андрій Юраш написав, що накази бомбардувати Україну віддають не найманці, а щирі російські "гуманісти" – послідовники Достоєвського.

Крім того, Ватикан уже двічі на Великдень організовував хресний хід зі спільної участі українців і росіян.

Виступаючи на засіданні Глобального саміту миру у Швейцарії 16 червня, Паролін запропонував посередництво Ватикану в обміні військовополоненими й поверненні українських дітей.