СБУ повідомила про підозру ексочільників Оленівської колонії, де загинули полонені українські військові

Керівників колонії вважають причетними до вбивства українських військовополонених
Фото: Офіс генерального прокурора / Telegrаm

Служба безпеки України повідомила 29 липня, що спільно з Офісом генерального прокурора зібрала доказову базу на екскерівників Оленівської колонії в Донецькій області. Їх вважають причетними до масового вбивства українських військовополонених у липні 2022 року.

За даними слідства, ідеться про колаборанта Сергія Євсюкова – ексочільника так званої Волноваської колонії "ДНР" у селищі Оленівка та його колишнього першого заступника – колаборанта Дмитра Нейолова. Обидва фігуранти перебували на "посадах", коли в ніч на 29 липня окупанти влаштували вибухи на території окупаційної тюрми, ідеться в повідомленні.

У СБУ зазначають, що обидва фігуранти усвідомлювали наслідки вибухів і кількість постраждалих, але умисно зволікали з евакуацією поранених до медустанов.

В Офісі генпрокурора додали, що, за даними слідства, після вибуху підозрювані, попри наявність тяжких поранень і велику кількість постраждалих, попри заклики про допомогу, навмисно зволікали з наданням невідкладної медичної допомоги та евакуацією військовослужбовців у медзаклад.

Також вони не забезпечили належних і достатніх медичних препаратів і засобів для надання допомоги. Усе це призвело до загибелі від поранень до й під час евакуації дев'ятьох військовослужбовців "Азову", ідеться в повідомленні.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Євсюкова й Нейолова про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 438 (жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним убивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

У листопаді 2022 року обох фігурантів окупанти замінили на так званих посадах. Зараз вони перебувають на окупованій території Донецької області.

Контекст:

29 липня 2022 року в Оленівці, де утримували більшість полонених захисників Маріуполя, унаслідок теракту загинуло, як повідомили окупанти, приблизно 50 українських військовополонених.

За даними Офісу генпрокурора, загинуло щонайменше 50 і дістало поранення приблизно 150 полонених. На час вибухів у бараці утримували 193 військовополонених полку "Азов".

Росіяни заявили, що удару нібито завдали ЗСУ. У Генштабі ЗСУ поінформували, що колонію в Оленівці прицільно й навмисно обстріляли російські війська. Окупанти в такий спосіб намагалися приховати катування полонених і розстріли. Україна не завдавала по Оленівці ані артилерійських, ані ракетних ударів, підкреслили в Генштабі.

За рік після трагедії в Оленівці, 25 липня 2023 року, в управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що вибуху в Оленівці не спричинила ракета HIMARS, як стверджували російські пропагандисти. Водночас в ООН досі не можуть установити "ні конкретне джерело вибуху, ні точний напрямок, із якого могли зробити постріл", оскільки РФ не надала "задовільних гарантій" безпечного доступу ООН до місця вибуху.

Експертиза встановила, що вибух спричинив реактивний термобаричний гранатомет, повідомили в Офісі генпрокурора України 28 липня 2023 року. Мотивів росіян українські правоохоронці не розуміють.