Данілов про переговори з РФ: Ви спочатку запитайте Путіна, де наші діти

Данілов розповів, чому не можна вести переговори з РФ
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook

Україна не вестиме переговорів із Росією, поки країна-агресор не відповість за свої злочини. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в ефірі каналу "1+1" 7 вересня.

За його словами, Україна вже неодноразово сідала за стіл переговорів. Данілов нагадав, що 31 травня 1997 року Україна вже укладала договір про дружбу, співпрацю й партнерство з росіянами, але вони нічого не додержуються. Це головна причина, чому з РФ ні про що не можна домовлятися, наголосив він.

"Інше питання – домовлятися на яких умовах? Наш президент [Володимир Зеленський] чітко визначив наші умови: вихід на кордони 1991 року, відповідальність Російської Федерації. [...] Спочатку вони мають понести відповідальність за все те, що зробили, виплатити компенсації, а після того з ними про щось можна говорити", – заявив Данілов.

Він наголосив, що глава країни-агресора РФ Володимир Путін винний у загибелі 500 українських дітей (за даними Офісу генпрокурора України станом на 7 вересня, в Україні внаслідок російської агресії загинуло 503 дитини).

"І він не має за це нести відповідальності? Що це за світ? Що ви з ним зустрічаєтеся, чому йому руку жмете? Ви спочатку запитайте, де наші діти. Він за це вже сьогодні має сидіти за ґратами. [...] Ви самі з ними [росіянами] спочатку поговоріть, хай вони дадуть відповідь на питання, де вони беруть запчастини для Shahed, із яких країн", – сказав він.

За словами Данілова, на Україну можуть тиснути інші країни, але вона не може піти домовлятися, якщо будуть несправедливі умови.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський заявив 30 вересня 2022 року, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом країни-агресора Володимиром Путіним це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він. Зеленський ввів у дію рішення РНБО, у якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним".

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба 26 квітня заявив, що Київ готовий лише до тих переговорів, які не призведуть до заморожування конфлікту або територіальних поступок.

Зеленський в інтерв'ю, яке опублікували 11 травня, закликав не нав'язувати Україні форматів досягнення миру з Росією.