Ігнат про F-16: Одразу ми, звичайно, війни не виграємо, але він здатен змінити перебіг подій. Перевага в повітрі – ключ до успіху на землі

Рішення щодо F-16 уже є, у Києві очікують їх реалізації, зазначив Ігнат
Фото: defense.gov (ілюстративне)

Україна послідовно йде до своєї мети – отримання від партнерів західних винищувачів. Про це 21 серпня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада", повідомив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Хочеться швидше, непростий процес... Рішення вже маємо, очікуємо реалізації, – сказав він. – Одразу ми, звичайно, [війни] не виграємо, але F-16 здатен змінити перебіг подій, здатен забезпечити нам те, що потрібно сьогодні найбільше, – перевага в повітрі на окупованих територіях".

Ігнат розповів, що на момент ефіру на окупованих територіях перебуває приблизно вісім-дев'ять російських винищувачів, які скидають керовані авіабомби й запускають ракети по Україні.

"З F-16 їм не вдасться це робити. Тому перевага в повітрі – це ключ до успіху на землі. Ми повинні всі це розуміти", – наголосив речник ПС ЗСУ.

За словами Ігната, наявність західної авіації та присутність її близько до лінії фронту зменшить активність російської авіації.

Контекст:

Україна закликає союзників надати їй бойові літаки західного типу від початку повномасштабної війни.

11 липня на саміті НАТО у Вільнюсі 11 країн та Україна підписали меморандум про створення коаліції з підготовки українських військових льотчиків на винищувачах F-16. В угоді беруть участь Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція й Великобританія.

Перша група льотчиків завершить навчання на F-16 не раніше ніж улітку 2024 року, написало 11 серпня видання The Washington Post із посиланням на джерела в українському уряді та ЗСУ.

19 серпня глава Міноборони України Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти вже розпочали навчання на F-16. Того самого дня Олещук поінформував, що українські льотчики 2023-го та 2016 року випуску вже поїхали на навчання у Великобританію та Швецію. 20 серпня під час візиту в Данію українських пілотів, які навчаються на авіабазі Fighter Wing Skrydstrup, відвідав президент України Володимир Зеленський.

США схвалили передання Україні американських винищувачів F-16 від Данії й Нідерландів після завершення навчання українських пілотів.

Про передання Нідерландами 42 винищувачів F-16 Україні під час візиту до країни 20 серпня повідомив Зеленський. Окрім того, 19 F-16 надасть Києву Данія, повідомила того самого дня прем'єрка країни Метте Фредеріксен. Вона висловила сподівання, що ближче до Нового року перша група із шести F-16 попрямує в Україну.

У МЗС України заявляли в лютому, що F-16 може бути не першим бойовим літаком, який отримає Україна.

19 серпня Зеленський розповів, що українські пілоти розпочали тестові випробування шведських Gripen. Україна наближається до того, щоб винищувачі з'явилися в її небі, заявив президент у відеозверненні.