Окупанти заявили про атаку морського безпілотника на їхні кораблі в Чорному морі

У МО РФ заявили, що "Василий Быков" нібито знову відбив атаку надводного дрона
Фото: mil.ru (архів)

Міністерство оборони країни-окупанта РФ 17 серпня в Telegram заявило про атаку надводних дронів на кораблі Чорноморського флоту РФ. Атаку окупанти приписали силам оборони України.

"Сьогодні о 22.55 Збройні сили України здійснили безрезультатну спробу атакувати морським безекіпажним катером кораблі Чорноморського флоту, які виконують завдання з контролю судноплавства в південно-західній частині Чорного моря, за 237 км на південний захід від Севастополя", – заявили в повідомленні.

У МО РФ стверджують, що безпілотник нібито знищили вогнем із бортового озброєння кораблів Чорноморського флоту – сторожового корабля "Пытливый" і патрульного корабля "Василий Быков", які "й далі виконують поставлені завдання".

Українські військові не коментували інформації про атаку на кораблі окупантів у Чорному морі.

Контекст:

За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 18 серпня 2023 року, окупанти у війні проти України втратили 18 кораблів/катерів. Серед них флагман ЧФ РФ крейсер "Москва", який ЗСУ підбили 13 квітня 2022 року.

Україна з осені 2022 року працює над створенням флоту морських дронів і атакує ними базу Чорноморського флоту РФ у тимчасово окупованому Севастополі, Кримський міст та окремі кораблі в акваторії Чорного моря.

25 травня атакували розвідувальний корабель "Иван Хурс", 11 червня – розвідувальний корабель "Приазовье". Міноборони РФ обидва рази повідомляло, що нібито атаку відбили. 25 липня міноборони РФ заявило про атаку на патрульний корабель "Сергей Котов" двома безекіпажними катерами. Окупанти стверджують, що корвет і команда не постраждали й "Котов" далі "виконує поставлені завдання". 

У ніч на 4 серпня в бухті Новоросійська пролунали вибухи, міноборони країни-агресора РФ заявило про атаку на військово-морську базу двома морськими безекіпажними катерами, було підбито великий десантний корабель "Оленегорский горняк". 5 серпня внаслідок атаки морськими безпілотниками в Керченській протоці пошкоджено російський танкер SIG.

За деякі із цих атак відповідальність взяла на себе Служба безпеки України. Голова спецслужби Василь Малюк розповів, що після повномасштабного вторгнення Росії СБУ розробила безпілотник Sea Baby ("Морський малюк"), за допомогою цих дронів Україна ліквідує ворожі цілі на воді.