"Щоб росіяни могли планувати повномасштабну операцію, їм знадобиться понад 1 млн військових". Данілов порадив українцям тренувати влучність пострілів

За словами Данілова, рішення про повномасштабне вторгнення в Україну залежить лише від однієї людини
Фото: rnbo.gov.ua
Для повномасштабного вторгнення в Україну Росії знадобиться понад 1 млн військовослужбовців. Про це сказав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у коментарі виданню LIGA.net, опублікованому 20 січня.

За даними Данілова, сьогодні загальна чисельність російських військ біля кордонів України становить майже 127 тис. військовослужбовців, зокрема наземний компонент – 106 тис. військовослужбовців із відповідними вогневими, ударними та маневровими можливостями.

"Щоб росіяни могли планувати повномасштабну наземну операцію, їм знадобиться понад 1 млн військових, для концентрації яких потрібен час. Переміщення такого масиву людей та техніки не може залишитися непоміченим", – наголосив секретар РНБО.

За словами Данілова, рішення про повномасштабне вторгнення в Україну залежить лише від однієї людини – президента Росії Володимира Путіна

Він додав, що Україна готова до будь-якого розвитку подій, і порадив українцям зайнятися тренуваннями зі стрільби.

"Виписано всі процедури, ми пройшли всі підготовчі етапи, заходи щодо відображення можливого наступу Росії системні. Загальна кількість сектору безпеки й оборони – близько 1 млн людей. Наше головне завдання сьогодні як свідомих громадян – зберігати спокій, не піддаватися інформаційним провокаціям і тренувати влучність пострілів", – зазначив Данілов.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знов стягує війська до кордону з Україною.

Данілов повідомляв 22 грудня, що у зоні 200 км від кордону країни перебуває 122 тис. російських військовослужбовців.

США і НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруги на кордоні.

17 грудня МЗС РФ поширило передані Вашингтону російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у них ідеться про те, що США мають узяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку" та відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР.

23 грудня на щорічній пресконференції Путін відповів на запитання, чи нападатиме Росія на Україну. За його словами, дії Москви "залежатимуть не від перебігу перемовин [про просування НАТО на схід], а від безумовного гарантування безпеки Росії сьогодні та на історичну перспективу".

10-го, 12-го та 13 січня 2022 року відбулися перемовини Росії зі США, НАТО та ОБСЄ про безпеку. За їхнім підсумком у Росії заявили, що не отримали від США та НАТО жодних гарантій, представники США сказали, що перед РФ стоїть вибір: деескалація і дипломатія або конфронтація та наслідки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що питання вступу України до НАТО можуть обговорювати лише Україна і 30 країн – членів Альянсу, і наголосив: Росія становить загрозу для України, а не навпаки.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд в інтерв'ю Financial Times, яке вийшло 15 січня, заявила, що США мають низку сценаріїв на випадок вторгнення РФ до України. У Кремлі 17 січня відповіли, що Москва також розглядає різні сценарії подальших дій.

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі.