В Одеській області у 2024 році планують побудувати новий міст через Дністровський лиман у районі Затоки

Окупанти неодноразово обстрілювали ракетами міст у районі Затоки, такий вигляд він мав до війни
Фото: wikipedia.org (архів)

В Одеській області у 2024 році планують розпочати будівництво автомобільної дороги з мостовим переходом через Дністровський лиман. Про це йдеться у "Програмі соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області на 2023 рік та основні напрями розвитку на 2024–2025 роки", яку на позачерговій сесії 4 серпня підтримала Одеська облрада, пише "Юг.Today".

У документі зазначають, що сьогоднішній стан дорожнього покриття і пропускна спроможність причорноморських доріг у межах від гирла Дунаю до гирла Дніпра "стають важливим елементом стримання в рамках стратегії національної безпеки".

"У цьому контексті необхідно виділити уразливість транспортної логістики по переміщенню необхідних сил у зону між Дунаєм і Дністром. Стратегічним напрямом вирішення питання транспортного з'єднання цієї території із центром Одеської області є будівництво мосту через Дністровський лиман, – ідеться в тексті програми. – Окрім того, введення в дію поромного комплексу "Орлівка – Ісакча" через Дунай в Ізмаїльському районі і зростаюча кількість транспорту, який користується цією переправою, дають можливість стверджувати, що міст через Дністровський лиман не тільки стратегічно важливий, але й економічно доцільний, оскільки скоротить дорогу транспортного потоку на південь Європи".

Контекст:

Із кінця квітня минулого року російські окупанти щонайменше шість разів обстріляли міст через Дністровський лиман, пошкодивши його, після чого він перестав працювати.

В ОВА повідомляли, що країна-агресор РФ, обстрілюючи автомобільний і залізничний міст у районі Затоки, який з'єднує південну частину Одеської області з рештою території України, намагається відрізати частину регіону.

Після численних ракетних атак окупантів міст через Дністровський лиман неможливо відновити, вказало "Юг.Today".