Від початку широкомасштабного вторгнення РФ здійснила на Україну 465 хімічних атак

Лише 19 грудня РФ здійснила вісім хімічних ударів
Фото: Командування Сил підтримки Збройних сил України / Facebook

Від початку широкомасштабного вторгнення країна-агресор Росія понад 450 разів застосовувала хімічну зброю для атак на Україну. Про це пресслужба командування Сил підтримки Збройних сил України проінформувала 27 грудня.

За її даними, лише у грудні зафіксовано 81 випадок використання окупантами боєприпасів, заряджених отруйними хімічними речовинами. І кількість таких атак зростає: лише за один день 19 грудня РФ здійснила вісім хімічних ударів, ідеться в повідомленні.

"Найчастіше ворог використовує гранати, такі як К-51, РГР і ручну газову гранату "Дрофа-ПМ", які скидає з БПЛА. Проте застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії. А також здійснюються артилерійські обстріли із вмістом хімічно небезпечних речовин. 14 грудня 2023 року виявлено застосування нового типу спеціальних газових гранат РГ-ВО із вмістом невідомої хімічної речовини", – розповіли в ЗСУ.

28 випадків задокументували і передали слідству в межах кримінального провадження, яке ведуть групи радіаційної, хімічної, біологічної розвідки зі складу військових частин Сил підтримки спільно зі Службою безпеки України.

Контекст:

На початку березня 2022 року російські ЗМІ почали поширювати пропагандистські меседжі про нібито наявність в Україні військово-біологічної програми.

Після заяв офіційних осіб РФ тодішня представниця Білого дому Джен Псакі припустила, що Росія може застосувати в Україні хімічну чи біологічну зброю або використати її в операції "під чужим прапором" (тобто влаштувати провокацію та звинуватити в цьому Україну).

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не розробляє жодної зброї масового ураження, і звинуватив Росію в імовірній підготовці хімічної атаки на Україну. 24 березня на саміті "Великої сімки" (G7) глава держави сказав, що загроза застосування Росією хімічної зброї є реальною.

Того ж дня президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати дадуть відповідь на застосування президентом РФ Володимиром Путіним хімічної зброї в Україні.

Про застосування хімзброї 11 квітня 2022 року повідомляв полк "Азов". За його даними, окупанти застосували в Маріуполі невідому отруйну речовину, яку було скинуто з ворожого БПЛА. У постраждалих фіксували дихальну недостатність і вестибуло-атактичний синдром.

Улітку 2023 року застосування окупантами хімічних боєприпасів фіксували також на макіївському напрямку, а навесні – на авдіївському напрямку.