Блінкен заявив Лаврову про неможливість обговорення європейської безпеки без України

Блінкен підтвердив відданість США суверенітету та територіальній цілісності України
Фото: EPA
Держсекретар США Ентоні Блінкен 18 січня провів телефонну розмову з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. Як повідомляє пресслужба Держдепу, у розмові серед інших порушували тему України.

Блінкен наголосив на важливості продовження деескалації напруженості, пов'язаної з нарощуванням російської військової потужності біля України та на не підконтрольних уряду територіях Донбасу та Криму, у дипломатичний спосіб.

"Держсекретар підтвердив непохитну відданість США суверенітету та територіальній цілісності України й наголосив, що в будь-якому обговоренні європейської безпеки мають брати участь союзники по НАТО та європейські партнери, включно з Україною", – також ідеться в повідомленні.

Крім того, Блінкен і Лавров обговорили перемовини про стратегічну стабільність, які відбулися 10 січня, засідання Ради Росія – НАТО 12 січня та засідання постійної ради ОБСЄ 13 січня.

Контекст:

17 грудня 2021 року на тлі нарощування російських військ поблизу кордону України МЗС РФ поширило передані Вашингтону російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у них ідеться, що США мають узяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку" та відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР.

10-го, 12-го та 13 січня відбулися переговори Росії зі США, НАТО та ОБСЄ про безпеку. За їхнім підсумком у Росії заявили, що не дістали від США і НАТО жодних гарантій, представники США сказали, що перед РФ стоїть вибір: деескалація і дипломатія або конфронтація і наслідки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що питання вступу України в НАТО можуть обговорювати лише Україна та 30 країн членів Альянсу, і підкреслив: Росія становить загрозу для України, а не навпаки.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд в інтерв'ю Financial Times, яке вийшло 15 січня, заявила, що США мають низку сценаріїв на випадок вторгнення РФ в Україну. У Кремлі 17 січня відповіли, що Москва також розглядає різні сценарії подальших дій.