Індія стала другим після Китаю постачальником заборонених технологій для Росії – Bloomberg

Через Індію в РФ іде потік заборонених санкціями товарів, пишуть ЗМІ
Фото: depositphotos.com

Індія піднялася на друге місце серед найбільших постачальників критично важливих технологій до країни-агресора Росії. Про це 11 жовтня пише Bloomberg.

За даними джерел видання, індійський експорт заборонених товарів, таких як мікрочипи, схеми й верстати, у квітні й травні перевищив $60 млн, зрісши приблизно вдвічі порівняно з попередніми місяцями цього року, і підскочив до $95 млн у липні. Зараз Індію випереджає лише Китай.

За останніми даними, майже п'ята частина чутливих технологій, які надходять у російський військово-промисловий комплекс, потрапляє туди через Індію.

Нові дані роблять акцент на труднощах, із якими зіткнулися США та їхні союзники, намагаючись обмежити здатність Росії воювати в Україні, пише видання. Експорт більшості таких товарів подвійного призначення напряму в Росію заборонено, тому країна почала закуповувати їх у третіх країнах.

Представник Держдепартаменту США заявив, що відомство знову висловить занепокоєність індійським урядовим посадовцям і компаніям.

Роль Індії у постачанні таких товарів є ще однією проблемою, оскільки політики США та ЄС хочуть розвивати партнерські відносини з урядом прем'єр-міністра Нарендри Моді, навіть якщо він налагоджує зв'язки з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним. Індія також стала найбільшим покупцем російської нафти, попри зусилля союзників щодо обмеження продажів. За словами посадовців, головним чинником такого зсуву є величезний запас рупій, накопичений Росією від продажу нафти.

Bloomberg зазначає, що роль Індії як перевантажного пункту протягом останніх місяців зробила її об'єктом уваги санкційних агентств Європейського союзу і США. Посадовці із цих країн кілька разів приїжджали у країну, намагаючись примусити владу вжити жорстких заходів із припинення постачання, і кілька індійських фірм потрапили під західні санкції.

Контекст:

Індія від самого початку повномасштабного вторгнення висловлювалася на підтримку територіальної цілісності України, однак індійська влада уникає прямого засудження агресії Росії, з якою вони зберігають тісні зв'язки із часів холодної війни. Окрім того, Індія стала одним із найбільших покупців російської нафти, підтримуючи тим самим економіку країни-агресора.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року на РФ наклали понад 19,5 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 22,2 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.

Однак РФ знаходить можливості обходити санкції, зазначав президент України Володимир Зеленський. Про факти обходу санкцій Україна повідомляє партнерів. Зеленський наголошував, що якнайбільше глобальних гравців мають бути "абсолютно принциповими в дотриманні режиму санкцій проти Росії за терор".