ЄС хоче скерувати в Україну військових радників, Угорщина проти – Сійярто

Сійярто розповів про плани ЄС скерувати радників в Україну
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомив у Facebook, що Євросоюз планує скерувати військових радників для допомоги Україні у війні проти Росії, але Будапешт відхилив цю пропозицію. Його цитує "Українська правда".

Сійярто стверджує, що ЄС у новій пропозиції про продовження мандата місії з навчання українських військових EUMAM пропонує скерувати в Україну "військових радників ЄС для виконання координаційних завдань".

"Це означатиме, що навчання більше не відбуватимуться лише на території Європейського союзу, а військові радники ЄС, які беруть участь у навчаннях, будуть розміщені в Україні", – сказав глава угорського МЗС.

Він вважає, що це значно збільшило б ризик ескалації війни. Тому, за його словами, угорська влада попросила переробити цю пропозицію.

Угорський міністр наголосив, що Будапешт не братиме участі в тренувальній місії ЄС за будь-яких умов.

Місію EUMAM створили в жовтні 2022 року для допомоги в підготовці українських військовослужбовців. У межах EUMAM навчання тривають переважно на території Польщі й Німеччини.

Контекст:

Угорщина проти військової допомоги Україні, підтримує тісні економічні зв'язки з Росією навіть після її повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року й часто блокує рішення ЄС, пов'язані з Україною, наприклад, санкції проти РФ чи виділення Україні нових траншів допомоги. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив 27 травня 2024 року, що понад 40% рішень Європейського союзу щодо України блокувала чи далі блокує Угорщина.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неодноразово робив заяви, які відповідають російській пропаганді. Він говорив, що Україна "ніколи не виграє війни", що Росію як ядерну країну "не можна заганяти в кут", що "війну можна закінчити лише мирними переговорами між Росією й Америкою".

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто стверджував, що Угорщина не підтримує територіальних претензій РФ до України, але є прибічницею мирних переговорів.