Після заяв про причетність Польщі до диверсій на "Північних потоках" Туск закликав захисників газогонів "перепросити і мовчати"

Туск звернувся до прихільників російських газогонів
Фото: ЕРА

Покровителів газогонів "Північний потік" і "Північний потік – 2", на яких сталися диверсії, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав помовчати. Про це він написав 17 серпня в соцмережі Х.

"Усім захисникам і покровителям "Північного потоку – 1" і "Північного потоку – 2". Єдине, що вам варто зробити сьогодні, – це перепросити і мовчати", – заявив Туск.

Користувач соцмережі Х Visegrád 24 пояснив, про що йдеться.

"Август Геннінг, голова Федеральної розвідувальної служби Німеччини з 1998-го до 2005 року, без доказів звинуватив Польщу у причетності до підриву трубопроводів "Північний потік". Геннінга призначив [на посаду ексканцлер ФРН] Герхард Шредер, співробітник Nord Stream AG, "Газпрому" та "Роснефти", – ідеться у твіті.

Контекст:

"Північні потоки" – це газогони між Росією й Німеччиною, які пролягають дном Балтійського моря. Перший "Північний потік" потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік сьогодні зупинено. "Північний потік – 2", аналогічної потужності, побудовано, він готовий до експлуатації, але не почав працювати через санкційні обмеження.

У ніч проти 26 вересня 2022 року в економічній зоні Данії зафіксували витік на одній із гілок магістралі "Північний потік – 2". Пізніше схожі витоки зафіксували на обох нитках першого "Північного потоку". Незадовго до виявлення витоків шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи.

Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії й Ісландії назвали подію диверсією. Країни, які зачепив інцидент, розпочали розслідування. На місці події виявили сторонні предмети, повідомили у службі держбезпеки Швеції. Аналіз підтвердив залишки вибухових речовин.

Нелегітимний президент Росії Путін заявляв, що пошкодження газогонів організували західні країни, а США "є головним вигодонабувачем". Західні країни свою причетність до інциденту заперечують. В Офісі президента України вважають, що диверсія на газогонах була вигідна Росії.

На початку 2024 року Данія і Швеція припинили розслідування вибухів на "Північних потоках", не назвавши винуватців інциденту.

14 серпня 2024 року прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українця через підрив "Північного потоку".

Також Німеччина зверталася до Польщі.