Сейсмологи зафіксували вибух біля пошкодженого газопроводу між Фінляндією та Естонією

Газопровід Balticconnector складається із 77 км двонаправленого морського трубопроводу між містами Інкоо у Фінляндії та Палдіскі в Естонії
Фото: EPA (архів)

Норвезька сейсмічна група з фіксації землетрусів та ядерних вибухів NORSAR зафіксувала ймовірний вибух уздовж фінського узбережжя Балтійського моря о 1.20 8 жовтня. Про це повідомляють на сайті NORSAR 10 жовтня.

ЗМІ раніше повідомляли, що в ніч на 8 жовтня було пошкоджено газопровід Balticconnector і кабель зв'язку, який пролягає дном Фінської затоки між двома країнами НАТО – Фінляндією та Естонією. Фінське видання Iltalehti, посилаючись на джерела, припустило, що до ймовірної диверсії, імовірно, причетна країна-агресор РФ.

За даними сейсмологів, джерело вибуху розміщувалося приблизно за 40 км на північ від естонського міста Палдіскі. За оцінками, сила зафіксованого поштовху становила 1 бал, що менше, ніж унаслідок вибуху на "Північному потоці" у вересні 2022 року.

Зазначають, що оцінки, розташування і магнітуди можуть бути неточними, зараз триває подальший аналіз одержаних даних.

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо на пресконференції 10 жовтня підтвердив факт пошкодження газопроводу у фінській виключній економічній зоні, проте не назвав РФ у своєму виступі. Він наголосив, що пошкодження, попередньо, "не могло статися внаслідок нормальної експлуатації чи коливань тиску". Цілком імовірно, що пошкодження є "результатом зовнішньої діяльності", зазначив Орпо.

За оцінкою газового оператора Gasgrid Finland, пошкодження, завдані газопроводу, "настільки серйозні, що на їх усунення знадобляться місяці". Водночас у компанії підкреслили, що газопостачання забезпечуватиме завод Inkoo LNG – його потужності більші, ніж у газопроводу Balticconnector. Орпо також запевнив, що пошкодження інфраструктури ніяк не вплине на громадян Фінляндії.

Газопровід Balticconnector складається із 77 км двонаправленого морського трубопроводу між містами Інкоо у Фінляндії та Палдіскі в Естонії, 21 км наземного трубопроводу у Фінляндії та 55 км трубопроводу в Естонії.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року Росія намагалася використовувати постачання газу для шантажу європейських країн. Зокрема, РФ припинила постачання країнам, які надавали допомогу Україні, і вимагала проводити розрахунки за газ у рублях.

У відповідь на російську агресію Євросоюз заблокував введення в експлуатацію нового російського газопроводу "Північний потік – 2", Росія зі свого боку припинила постачання "Північним потоком – 1", аргументуючи це тим, що не може обслуговувати його через західні санкції.

Наприкінці вересня 2022 року в економічній зоні Данії було зафіксовано витік на одній із ниток магістралі "Північний потік – 2", а пізніше – ще й на обох нитках "Північного потоку". Незадовго до виявлення витоків шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи. На місці події пізніше було виявлено сторонні предмети зі слідами вибухівки на них, повідомили у службі держбезпеки Швеції.

Країни, яких торкнувся інцидент, проводять власні розслідування; їхніх результатів поки що не оприлюднено. Україна, Польща та інші європейські держави вважають, що диверсію могла здійснити Росія.