Суд у Росії зачитав вирок американцю Ріду, який після обміну захищає Україну

Ріда обміняли 2022 року
Скріншот: WFAA / YouTube

Суд у країні-агресорі Росії заочно призначив американцю Тревору Ріду 14 років і шість місяців в'язниці нібито за найманство. Про це Слідчий комітет РФ поінформував 9 жовтня в Telegram.

"Щодо Ріда заочно обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Вироком суду йому призначено покарання у вигляді 14 років і шести місяців позбавлення волі", – ідеться в повідомленні.

Російське відомство стверджує, що Ріда нібито оголосили в міжнародний розшук.

"Слідство й суд установили, що Рід, який має досвід військової служби в Корпусі морської піхоти військово-морських сил США, із 4 травня до 30 червня 2023 року прибув на територію України, де 25 липня 2023 року з корисливих мотивів добровільно вступив до складу ЗСУ як найманець", – пише Слідком.

Він вказав, що Ріда в українській армії забезпечили автоматичною стрілецькою зброєю, боєприпасами до неї, обмундируванням і спеціальним спорядженням, що американець "пройшов додаткову військову підготовку для покращення своїх навичок у сфері поводження з бойовою зброєю, стратегії й тактики участі у збройному конфлікті", а також – що його годували.

За даними із країни-агресора, Рід воював проти російських окупантів у Донецькій області.

Про участь Ріда у війні проти РФ на боці України стало відомо ще 2023 року. Тоді в липні Державний департамент США повідомив, що колишнього морського піхотинця було поранено під час участі в бойових діях в Україні. За даними видання The Messenger, Рід підірвався на міні. Американські дипломати писали, що Рід вирушив на лікування до Німеччини.

Контекст:

Наприкінці липня 2020 року Головінський суд Москви призначив Ріду дев'ять років колонії загального режиму за опір поліцейським під час затримання. За версією слідства, Рід вступив у конфлікт із двома жінками, він був п'яним. Поліцейські, які прибули на місце, спробували заспокоїти чоловіка, але той нібито виявив агресію і напав на них. Рід у суді заявив, що не визнає своєї провини й не пам'ятає, що сталося. Американець відбував покарання в колонії в Мордовії.

Наприкінці квітня 2022 року стало відомо, що Ріда обміняли на російського льотчика Костянтина Ярошенка. Його заарештували у травні 2010 року в африканській Ліберії співробітники Агентства національної безпеки США за підозрою в підготовці до транспортування великої партії наркотиків на територію США. 2011 року його засудили до 20 років в'язниці за змову з метою доправлення великої партії кокаїну у США. Протягом кількох років він перебував у в'язниці "Форт-Дікс" штату Нью-Джерсі, звідки 2018 року його перевели до установи "Данбері" у штаті Коннектикут.