Токаєв назвав кількість військовослужбовців, яких країни ОДКБ перекинули до Казахстану

Сили ОДКБ охороняють аеропорти, склади та інші стратегічні об'єкти

Фото: EPA

Станом на сьогодні у Казахстані розгорнуто військову місію країн – учасниць Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) чисельністю понад 2 тис. осіб. Про це 10 січня під час виступу на сесії ради ОДКБ поінформував президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, повідомляє сайт Кремля.

"Відповідно до рішення Ради колективної безпеки, в Казахстані розгорнулися та розпочали виконання поставлених завдань колективні миротворчі сили ОДКБ у кількості 2030 осіб і 250 одиниць техніки", – повідомив він.

Токаєв зазначив, що військовослужбовці з Росії, Білорусі, Вірменії, Киргизстану і Таджикистану зайняті прикриттям і гарантуванням безпеки аеропортів, військових складів та інших стратегічних об'єктів.

Контекст:

Мітинги в Казахстані розпочалися 2 січня, коли сотні жителів Жанаозена, нафтового міста в Мангістауській області, вийшли до будівлі акімату із протестом проти підвищення цін на автомобільний газ. Надалі протести розпочалися і в інших містах, зокрема Уральську, Атирау, Актобе, Алмати, столиці Нур-Султані.

4 січня протести переросли в заворушення і сутички мітингувальників із правоохоронцями. В Алмати протестувальники увірвалися в мерію, після чого там почалася пожежа. Повідомляли також про захоплення аеропорту в місті. Пізніше влада оголосила про його звільнення від протестувальників.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив уряд у відставку. Також він доручив антимонопольному органу ввести на 180 днів державне регулювання цін на скраплений газ, бензин і дизельне паливо та усунув першого президента країни Нурсултана Назарбаєва з посади голови Ради безпеки Казахстану. Незважаючи на це, протести в країні тривають.

5 січня на всій території Казахстану введено режим надзвичайного стану. У країні на тлі акцій протесту вимикали інтернет.

Увечері 5 січня Токаєв заявив про "терористичну загрозу" в Казахстані та попросив допомоги у країн ОДКБ. Того самого дня на засіданні ради колективної безпеки ОДКБ ухвалили рішення скерувати до Казахстану миротворчі сили. Вони вже "почали виконувати завдання" у цій країні. Загалом від ОДКБ до Казахстану скерують 2,5 тис. військовослужбовців із країн – членів організації, заявив її генсек Станіслав Зась.

Увечері 6 січня казахстанські силовики заявили, що звільнили центр Алмати від протестувальників, ЗМІ повідомляли, що по людях, які стояли на площі, відкрили вогонь, були вбиті та поранені.

Токаєв 7 січня заявив, що дозволив силовикам без попередження стріляти на ураження по протестувальниках.

Уранці 9 січня в МВС Казахстану заявили, що "в усіх регіонах країни ситуацію стабілізовано", влада відновила контроль над будівлями регіональних адміністрацій.

Станом на 10 січня в країні затримано майже 8 тис. осіб, у міноборони країни пообіцяли, що "спецоперацію продовжать до повного знищення терористів".