Вашингтон і Тегеран провели обмін ув'язненими у форматі "п'ять на п'ять", угода відбулася для розморожування $6 млрд Ірану

Обмін відбувся в Досі
Фото: ЕРА

18 вересня в межах домовленостей між Іраном і Сполученими Штатами про розморожування частини іранських активів відбувся обмін п'ятьох американців, які відбували ув'язнення в Ірані, на п'ятьох іранців, які перебували в американській в'язниці. Про це повідомляє Associated Press.

Агентство зазначає, що американська влада "не одразу" назвала прізвища двох із п'яти американців, яких повертають з Ірану. Колишніх ув'язнених, які "роками" перебували у в'язниці в Ірані, разом із двома членами сімей двох із них (їх раніше не випускали з країни) посадили на літак і доправили у столицю Катару Доху. Цього самого дня звільнені американці мають повернутися у США.

П'ятеро іранців, яких повернули додому з ув'язнення у Сполучених Штатах, не становлять загрози національній безпеці США, заявили в Білому домі.

Обмін ув'язненими відбувся в межах домовленості про розморожування майже $6 млрд іранських коштів у Південній Кореї (борг Сеула за постачання нафти, купленої до введення американських санкцій щодо Ірану 2019 року). Офіційний представник МЗС Ірану Насер Канаані підтвердив, що ці гроші вже переказали в Доху.

За даними Associated Press, розморожені кошти Ірану будуть на закритому рахунку, їх використовуватимуть винятково з гуманітарною метою.

Канаані стверджує, що двоє іранців, які потрапили на обмін зі США, залишаться у США.

Al Jazeera назвала імена вісьмох людей, які потрапили на обмін.

Американці:

  • 51-річний бізнесмен Сіамак Намазі, у в'язниці із 2015 року;
  • 59-річний бізнесмен Емад Шаргі, взяли під варту у 2018 році;
  • 67-річний еколог Морад Тахбаз, під вартою із 2018 року, має також британське громадянство.

Іранці:

  • політолог Каве Афрасіабі, житель США, його називають незареєстрованим агентом іранського уряду;
  • Мехрдад Моейн Ансарі, житель ОАЕ та Німеччини, засуджений за порушення санкцій щодо Ірану;
  • Амін Хасанзаде, житель США, обвинувачений у крадіжці секретів для передання Ірану;
  • Реза Сархангпур Кафрані, громадянин Ірану й Канади, обвинувачують у незаконному експорті лабораторного обладнання в Іран;
  • Камбіз Аттар Кашані з подвійним громадянством (не вказано другого), засуджений за змову з метою незаконного експорту технологій і товарів до Ірану.

США зняли низку санкцій щодо Ірану, щоб забезпечити звільнення п'ятьох громадян США, повідомило 12 вересня агентство Reuters.

Контекст:

Рада Безпеки ООН 20 липня 2015 року схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної програми Ірану в обмін на зняття з неї санкцій. Тегеран гарантував, що відмовиться від ідеї створення ядерної зброї. За 10 років у разі виконання Іраном умов ядерної угоди, всі обмеження та умови, які є в резолюції ООН, мали припинити дію.

Нинішній президент США Джо Байден у лютому 2021 року говорив, що Сполучені Штати не скасують санкцій проти Ірану, допоки влада цієї країни не відмовиться від планів зі збагачення урану. Він називав вихід США з ядерної угоди 2015 року помилкою і під час передвиборчої кампанії припускав, що Вашингтон повернеться до діалогу з Тегераном щодо цього питання. 

Після початку повномасштабної війни Росії проти України США також неодноразово вводили санкції (зокрема проти іранських фізичних і юридичних осіб, причетних до постачання дронів-камікадзе Росії) – наприклад, 8 вересня і 15 листопада 2022 року, 6 січня і 31 січня 2023 року.