На тілі Киви виявили два кульові поранення. РосЗМІ пишуть, що кілера могла навести на слід його співмешканка

Киву вбито пострілами в груди та голову, пишуть росЗМІ
Фото: zagittya.com.ua

На тілі українського екснардепа Іллі Киви, ліквідованого 6 грудня в Московській області РФ, виявлено два кульові вогнепальні поранення. Про це 7 грудня повідомило Головне слідче управління Слідкому РФ у Московській області в Telegram.

"Слідчі та криміналісти оглянули місце інциденту, під час якого вилучили змиви, дві пістолетні гільзи, набій та інші предмети. Також проведено огляд автомобіля потерпілого і готельного номера, у якому він проживав останні місяці", – зазначено в повідомленні.

У Слідкомі РФ відзвітували, що у справі Киви призначено низку експертиз, тривають допити свідків та оперативно-розшукові заходи.

Telegram-канал Mash з'ясував, що Киву вбили двома пострілами: у груди й голову. За інформацією Mash, першим пострілом екснардепа поранили, другим – добили.

Автори каналу стверджують, що вбивство було скоєно в порівняно безлюдній прогулянковій зоні заміського комплексу в Московській області, де останнім часом проживав Кива, тому тіло ексдепутата виявили приблизно за годину після вбивства.

"Зараз слідчі допитують співмешканку Киви. За однією з версій, вона могла навести кілера на слід, проте цього поки не підтвердили", – ідеться в повідомленні.

Mash уточнює, що особи жінки слідство не розкриває для її безпеки. Російські слідчі намагаються дізнатися, чи вона не помічала останнім часом підозрілих людей в оточенні експолітика.

Про те, що тіло Киви було виявлено в Підмосков'ї, повідомили 6 грудня російські Telegram-канали і з посиланням на них – телеканал РЕН ТВ. Цю інформацію пізніше підтвердили в російських екстрених службах російському пропагандистському агентству "РИА Новости".

За даними джерел "ГОРДОН", Киву було ліквідовано внаслідок спецоперації СБУ зі стрілецької зброї. У Слідкомі РФ підтвердили факт ліквідації й розпочали розслідування вбивства екснардепа.

Тіло Киви виявила співробітниця готелю вдень 6 грудня приблизно о 15.00 у заміському готелі Велич Country Club, повідомляють Telegram-канал Baza. Канал стверджував, що Киву, за попередньою інформацією, убили пострілом у голову з пістолета. За даними Baza, Кива говорив знайомим, що за ним стежили.

Контекст:

Кива 2019 року став нардепом від ОПЗЖ (із 2022 року партію заборонено в Україні), до цього він служив у Національній поліції України. Наприкінці січня 2022 року на тлі чуток про підготовку Росією нападу на Україну політик вилетів до Іспанії й більше в Україну не повертався.

За даними проєкту Bihus.info, Кива осів у Росії. Він неодноразово робив проросійські заяви. Політик сказав, що Україну "поневолив і поставив на коліна Захід, вона просякнута нацизмом і в неї немає майбутнього", і закликав президента Росії Володимира Путіна "звільнити Україну". Фракція ОПЗЖ назвала його "провокатором, який намагається завадити мирному процесу", і виключила зі свого складу. У березні Верховна Рада позбавила Киву мандата нардепа.

6 березня Киву заочно повідомили про підозру за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. 10 березня суд у Львові заочно обрав політику запобіжний захід у вигляді арешту. Пізніше його оголосили в міжнародний розшук.

Наприкінці квітня Кива звернувся до Путіна з відкритим листом, у якому попросив надати йому "політичний притулок" у Росії.