Бійці ГУР, які звільняли Зміїний, після встановлення прапора потрапили у шторм і 28 годин провели в морі – ЗМІ

Острів звільнили від окупантів улітку 2022 року
Скріншот: Державна прикордонна служба України / Facebook

Військовослужбовці Головного управління розвідки Міноборони України, які встановили український прапор на звільненому острові Зміїний у 2022 році, у день установлення прапора потрапили у шторм, їхній моторний човен перекинувся і розвідники 28 годин провели у відкритому морі на гумовому човні. Про це The Wall Street Journal написала 22 вересня.

Журналісти видання цього місяця побували на острові і поспілкувалися з бійцями підрозділу "Тимур", які влітку 2022 року брали участь у звільненні Зміїного. Як зазначає ЗМІ, Україна почала звільнення острова після того, як потопила російський корабель-флагман "Москва".

Розвідники розповіли журналістам, що для цього встановили артилерійські установки на баржі, а ті розмістили в дельті Дунаю і просто з барж вели вогонь по острову. За два тижні такої систематичної роботи окупанти покинули острів, зазначили співрозмовники ЗМІ.

Боєць ГУР із позивним Рамзес розповів, що він разом із чотирма спецпризначенцями з підрозділу "Тимур" висадився на Зміїний і встановив там прапор України. Вони почали розміновувати територію і збирати документи, які росіяни залишили, поспіхом тікаючи з острова.

Поки розвідники були на острові, погода погіршилася і почався шторм. Коли вони поверталися на материк, штормове море перевернуло моторний човен і спецпризначенці були змушені пересісти на надувний, із веслами. Цей човен віднесло в море, до бурових установок, де були розміщені російські війська.

Рамзес, як розповідає ЗМІ, намагався підбадьорити бійців у, здавалося, безнадійній ситуації. "Хлопці, мені потрібно виховувати сина. Я просто так не здамся, ніхто не здасться", – сказав він.

Спецпризначенці провели ніч, дрейфуючи в морі й вичерпуючи воду із човна. Після 28 годин у морі їх знайшли побратими. Пізніше підрозділ повернувся на острів, щоб завершити розмінування і створити там гарнізон.

У ГУР МО повідомляли, що Україна повернула бурові установки під свій контроль 2023 року. Але, як пише видання, зараз основна битва в цій частині Чорного моря відбувається саме за контроль над ними. "Україна бореться за вигнання російських військ, які розмістили там обладнання для спостереження за українськими силами й відстежування ракет і безпілотників, які Київ використовує для націлювання на окупований Кримський півострів", – зазначила WSJ.

Контекст:

Російські війська захопили острів Зміїний першого дня повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року. Кілька місяців за нього тривали бої. ЗСУ знищували то техніку, то особовий склад окупаційних військ.

Російські військові покинули острів улітку 2022 року. 30 червня оперативне командування "Південь" ЗСУ повідомило, що після чергового удару по острову окупанти поспіхом евакуювали залишки гарнізону двома швидкісними катерами й покинули Зміїний. У Генштабі зазначили, що ЗСУ повністю звільнили від окупантів Одеську область.

У міноборони країни-агресора РФ заявили, що російська армія виконала всі воєнні завдання на острові, і назвали те, що окупанти пішли зі Зміїного, "кроком доброї волі", а потім (1 липня) окупанти скинули на острів фосфорні бомби. Згодом Росія неодноразово намагалася атакувати Зміїний.

7 липня українські військові повідомили, що прапор України підняли над островом.

Росіяни й зараз не полишають спроб захопити острів Зміїний, заявили в українській військовій розвідці в березні 2024 року.