Зеленський: F-16 в Україні. Ми забезпечили це

Кількості літаків Зеленський не назвав
Фото: president.gov.ua

Американські винищувачі F-16 прибули в Україну, повідомив 4 серпня в Telegram президент України Володимир Зеленський.

"F-16 в Україні. Ми забезпечили це. Я пишаюся всіма нашими хлопцями, які якісно опановують ці літаки й уже почали їх використовувати для нашої держави", – написав він.

Кількості літаків Зеленський не назвав.

Президент України подякував українській команді й "усім партнерам, які справді дієво допомагають із F-16", зокрема "першим державам, які акцептували запит про надання літаків – Данія, Нідерланди, Сполучені Штати".

"Бажаю нашим Повітряним силам, усім нашим воїнам відчувати гордість українців нашою бойовою авіацією і приносити Україні саме такі бойові результати, які наблизять нашу перемогу – наш справедливий мир для України", – заявив Зеленський.

Він також опублікував відео свого виступу з нагоди дня Повітряних сил ЗСУ.

"Ворог не домінує й не буде домінувати в небі нашої держави", – наголосив Зеленський.

Контекст:

Винищувачі F-16 пообіцяли Бельгія, Нідерланди, Данія і Норвегія, а також (у межах довгострокової угоди про безпеку) – США. Bloomberg писало, що Україна розраховує отримати шість винищувачів F-16 улітку і до 20 літаків – до кінця року.

Про те, що "невелика" кількість перших F-16 уже в Україні, Bloomberg проінформувало 31 липня. The Telegraph написала, що українські пілоти вже здійснили перші бойові вильоти на винищувачах як ППО. Зазначають, що представник Повітряних сил ЗСУ в коментарі ЗМІ цього не спростовував. У Білому домі відмовилися підтверджувати інформацію ЗМІ про передання Україні перших американських F-16 від партнерів, порекомендувавши "говорити з українцями".

Надходження в Україну F-16 фактично підтвердили в Литві. "F-16 в Україні, – написав 31 липня в X глава литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс. – Ще одна неможлива річ виявилася цілком можливою".