Через російські обстріли українські фермери продають пшеницю зі збитками до 60% – нардеп

Через обстріли інфраструктури дунайських портів зберігати там зерно на складах стало ризиковано, пояснили у Всеукраїнській аграрній раді
Фото: Alexander Kubrakov / Facebook

Обстріли Росією дунайських портів спричинили різке зростання вартості доправлення агропродукції, і тепер українські аграрії продають пшеницю зі збитками до 60%, заявив нардеп від "Слуги народу", член парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук. Про це він сказав 12 вересня на брифінгу, який транслював медіацентр "Україна – Укрінформ".

"Через обстріли дунайських портів піднялася вартість доставки та фрахт, який уже досяг $80–90 за тонну. І зрозуміло, що аграрію ще потрібно довезти [зерно] до портів. Зрозуміло, що аграрії отримують копійки й реалізують пшеницю в мінус 50–60%", – сказав Соломчук.

Соломчук вважає, що держава має за європейські кошти викупити у фермерів урожай, щоб вони мали змогу працювати далі.

"Ми чекаємо рішення Європейського союзу про виділення досить чималої суми грошей для викупу якоїсь частини українського збіжжя в українських фермерів, щоб у них були кошти на посівну, щоб були кошти для виплати за паї. Ідеться орієнтовно про €1 млрд. Побачимо, як вони приймуть ці рішення. Але це дуже важливо було б, щоб держава за європейські кошти викупила в них урожай. Можливо, він тимчасово буде й у них зберігатися, але вони будуть мати кошти для подальшої роботи", – пояснив нардеп.

Водночас депутат висловив сподівання, що кордони для експорту української продукції відкриють і буде можливість подальшого постачання продукції на світові ринки.

"Надіємося, що вибори чимшвидше в наших дружніх країнах завершаться, вони відкриють кордони, і цих питань між нами ніколи не буде стояти, і ми будемо спільно з ними захоплювати все більше світових ринків, оскільки і в нас досить розвинене сільське господарство, так і в Польщі воно розвинене. І, якщо ми спільно не будемо завойовувати нові ринки, не будемо постачати туди продукції, ми тоді такими рішеннями будемо відкривати зелений коридор для поставок Росії", – додав Соломчук.

Обстріли ворогом інфраструктури дунайських портів роблять високоризикованим зберігання зерна на місцевих складах. Тому відвантаження пшениці на експорт переходить на пряму перевалку, пояснили на початку вересня у Всеукраїнській аграрній раді. Також через атаки ворога на порти зростає вартість фрахту – експорт морем стає менш прибутковим порівняно з постачанням суходолом.

Контекст:

17 липня 2023 року РФ оголосила про вихід із "зернової угоди". Україна веде переговори про продовження договору, як альтернативу вона запропонувала продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі – без країни-агресора РФ. У відповідь Росія оголосила всі судна, які прямують до українських портів, законними воєнними цілями як потенційних перевізників військових вантажів (Україна у відповідь оголосила про дзеркальні заходи щодо всіх суден, які прямують до російських і окупованих українських портів).

Після цього РФ почала масовано обстрілювати інфраструктуру півдня України. Зазнали пошкоджень, зокрема, порти в Одесі, Рені та Ізмаїлі.

10 серпня Україна оголосила про тимчасові коридори для цивільних суден, які прямують у чорноморські порти і з них. Цими коридорами вже вийшло чотири судна. Два з них були під прапором Ліберії: балкери Primus і Anna Theresa.

За даними Міністерства інфраструктури України станом на 13 серпня, РФ після виходу із "зернової угоди" пошкодила й частково знищила 105 об'єктів портової інфраструктури України. Порти Дунайського кластера зараз – єдиний водний шлях для українського агроекспорту, зазначили в міністерстві.