Німеччина замовила для України ще 20 БМП Marder, їх мають передати у 2024 році

Rheinmetall повідомив, що передав Україні "тризначне число" БМП Marder
Фото: ЕРА

Німецькому концерну Rheinmetall, який виготовляє військову техніку, надійшло замовлення від Німеччини на постачання в Україну 20 додаткових бойових машин піхоти (БМП) Marder. Про це концерн поінформував 9 квітня.

"Уряд Німеччини доручив компанії Rheinmetall передати в Україну 20 додаткових БМП Marder. Замовлення розмістили в березні 2024 року, його вартість – у середині двозначного діапазону мільйонів євро. Постачання нової партії запланували на 2024 рік", – ідеться в повідомленні.

У Rheinmetall уточнили, що замовили версію 1А3 Marder, її обладнано вбудованими лазерними далекомірами для ефективнішого й точнішого ураження цілей.

"Компанія вже передала перші 20 таких бойових машин в Україну за дорученням уряду Німеччини в березні 2023 року. Відтоді надали ще кілька партій, кожна з яких має двозначне число", – наголосили в концерні, зазначивши, що ЗСУ передали вже "тризначне число БМП Marder".

Rheinmetall пише, що БМП Marder розробили для німецьких військових, їх досі експлуатує бундесвер, але їх "поступово" змінюють на сучасніші БМП Puma.

Контекст:

Німеччина з початку війни у 2014 році надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї до зон конфлікту й погодилася надати озброєння Україні.

ЗСУ, зокрема, уже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, БМП Marder, зенітні самохідні установки Gepard, системи ППО, РСЗВ, танки Leopard та інше необхідне озброєння й обладнання.

У березні 2023 року канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина наростить виробництво боєприпасів і потужності з ремонту зброї, щоб підтримати Україну в боротьбі зі вторгненням Росії.

За даними уряду ФРН, у 2022 році Німеччина надала Україні озброєнь на суму приблизно €2 млрд, у 2023-му – на €5,4 млрд. У 2024 році Німеччина планує збільшити військову допомогу Україні до €8 млрд, повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на джерела.