Після запровадження market coupling ціни на електроенергію в Україні не зростуть – нардепка

Інна Совсун: Загрози, що це суттєво підніме ціни в Україні, немає
Фото: Інна Совсун / Facebook

Запровадження market coupling – об'єднання європейського та українського енергетичних ринків – не збільшить вартості електричної енергії на українському енергоринку. Про це заявила народна депутатка від партії "Голос" і членкиня парламентського комітету з енергетики Інна Совсун на ІХ Business & Legal Energy Forum. Трансляцію вели в YouTube видання "Юридична практика".

"Мета market coupling – оптимізувати зменшення впливу сторонніх факторів на ринку електроенергії і оптимізувати перетин імпорту й експорту. Це вкрай важливо. Ми бачили навіть цього літа, коли були тривалі відключення електроенергії, попри це ми не використовували всі можливості перетину, які в нас були. Тобто світла у країні немає, а перетин залишається недовикористаним. І вочевидь, що market coupling мав би допомогти вирішити цю проблему", – сказала вона.

Нардепка зуважила, що його запровадження потребуватиме часу, але в будь-якому разі це треба запроваджувати, особливо в умовах проблеми браку генерації. Також вона додала, що впровадження market coupling не матиме впливу на ціни на електроенергію в Україні.

"Є теж багато дискусій, чи підніме це ціни, чи ні. Наразі аналіз ринку показує, що навряд чи підніме, в силу багатьох причин. В Україні зараз подекуди бачимо, що ціни на РДН (ринку на добу наперед. – "ГОРДОН") бувають вищі, ніж у Європі. Тому загрози, що це суттєво підніме ціни в Україні, немає", – наголосила вона.

Контекст:

Установлені на українському ринку електроенергії цінові обмеження ускладнюють збільшення імпорту електрики в деякі години. Про це заявляв у серпні директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Він пояснив, що для покращення ситуації зі світлом треба насамперед збільшити імпорт електроенергії. Однак через бюрократичні перепони Україна використовує імпорт на 50–60%, тоді як потрібно хоча б на 80–90%.