Кулеба: Сподіваюся, що Орбан хоча б вимив руки після рукостискання з Путіним

Орбан – один із лідерів країн ЄС – під час зустрічі з Путіним у КНР потиснув йому руку
Фото: kremlin.ru

Глава МЗС України Дмитро Кулеба в ефірі телеканала France 24 прокоментував зустріч прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним на полях міжнародного форуму "Один пояс – один шлях" у Пекіні 17 жовтня.

Ведучий французького телеканала наприкінці інтерв'ю зазначив, що Орбан – один із лідерів країн ЄС – під час зустрічі з Путіним у КНР потиснув йому руку. Він попросив Кулебу прокоментувати це.

"Я сподіваюся, що він [Орбан] хоча б вимив руки і продезінфікував їх після рукостискання з Путіним", – коротко відповів глава МЗС України.

Поїздка Путіна до Китаю – перший візит російського президента за межі країн колишнього СРСР, відколи 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт за обвинуваченням у незаконній депортації дітей з окупованих районів України. 12 жовтня Путін відвідував Киргизстан, той візит став першим його виїздом за кордони Росії від моменту видання ордера Гаагою.

У Держдепі США прийом Путіна в Китаї назвали "невдалим виявом підтримки Росії".

Орбан перед переговорами з Путіним у Пекіні зазначив, що вони із 2009 року зустрічаються 13-й раз. Він додав, що "Угорщина ніколи не хотіла протистояти Росії".

Контекст:

Угорські посадовці неодноразово робили заяви, які відповідали російській пропаганді. Зокрема, Орбан говорив, що Україна "ніколи не виграє війни", що Росію як ядерну країну "не можна заганяти в кут", що "війну можна закінчити лише мирними переговорами між Росією й Америкою" тощо.

У квітні 2023 року Орбан обурився заявою генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що Україна стане членом Альянсу.

Будапешт не підтримує санкцій ЄС проти РФ і неодноразово закликав переглянути їх.

Кулеба назвав "безглуздими аргументами" заяву Орбана про те, що Україна нібито не зможе виграти війну з Росією, оскільки у країни-агресора більше солдатів. МЗС України закликало Угорщину "перейти на правильну сторону історії" й допомагати Україні.