Операцію з підриву "Північних потоків" спланував Червінський – ЗМІ

У підриві трубопроводів підозрюють українців
Фото: forsvaret.dk

Диверсію на газопроводах "Північний потік" у Балтійському морі, здійснену восени 2022 року, готували за кілька років до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це 25 вересня повідомляє Der Spiegel із посиланням на джерела.

За даними видання, яке цитує DW, група військовослужбовців, підзвітна тодішньому головнокомандувачу Збройних сил України Валерієві Залужному, шукала водолазів, здатних працювати на великих глибинах.

Планував операцію проти "Північного потоку – 1" і добудованого на той момент "Північного потоку – 2" колишній співробітник Головного управління розвідки Міноборони України Роман Червінський, він же керував її проведенням, пише німецька газета. Він зібрав команду, навчив її та скерував на завдання. Усі водолази, які ввійшли до складу диверсійної групи, були цивільними особами, ідеться у статті.

Журналісти Der Spiegel стверджують, що їм удалося встановити особи кількох причетних до диверсії людей, але їхніх прізвищ не називають, щоб "не робити ціллю російських спецслужб, які здійснюють політичні вбивства".

На операцію, за інформацією видання, витратили майже $300 тис. Газета пише, що диверсанти не поінформували про плани підірвати газопроводи президента України Володимира Зеленського.

Контекст:

"Північні потоки" – газопроводи між РФ і Німеччиною, які пролягають дном Балтійського моря. Перший "Північний потік" потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік сьогодні зупинений. "Північний потік – 2" аналогічної потужності побудований і готовий до експлуатації, але не почав працювати через санкційні обмеження.

У ніч на 26 вересня 2022 року в економічній зоні Данії зафіксували витік на одній із гілок магістралі "Північний потік – 2". Пізніше схожі витоки зафіксували на обох нитках першого "Північного потоку". Незадовго до виявлення витоків шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи.

Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії й Ісландії назвали те, що сталося, диверсією. Країни, яких торкнувся інцидент, почали розслідування. На місці події виявили сторонні предмети, повідомили у службі держбезпеки Швеції. Аналіз підтвердив залишки вибухових речовин.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін заявляв, що пошкодження газопроводів "Північний потік" і "Північний потік – 2" організували західні країни, а США "є головним вигодонабувачем". Західні країни свою причетність до інциденту заперечують. В Офісі президента України вважають, що диверсія на газопроводах була вигідна Росії.

На початку 2024 року Данія і Швеція припинили розслідування вибухів на "Північних потоках", не назвавши винуватців інциденту.

14 серпня стало відомо, що прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українця через підрив "Північного потоку", котрий, як стверджують, останнім часом перебував у Польщі. У Варшаві підтвердили отримання від Німеччини ордера на арешт підозрюваного, проте заявили, що він, імовірно, уже виїхав до України.

В Офісі президента України заперечують причетність України до підриву "Північних потоків".