Підозрюваний у підриві "Північних потоків" міг покинути Польщу автомобілем посольства України – ЗМІ

Вибухи на двох газогонах сталися у вересні 2022 року
Фото: EPA (архів)

Польща, імовірно, допомогла втекти одному з підозрюваних у підриві російсько-німецьких газопроводів "Північний потік". Про це 29 серпня написало німецьке видання t-online.

Підозрюваним є громадянин Володимир Ж. 

Імовірно, ідеться про українця Володимира Журавльова, який за професією, як повідомляло Politico, є інструктором із дайвінгу.

Він кілька разів приїздив у Німеччину після диверсії на "потоках" восени 2022 року, востаннє, за даними ЗМІ, це було наприкінці травня 2024-го. За кілька днів до видання ордера на його арешт підозрюваний відвідав родичку своєї дружини в Берліні, після чого вирушив у Данію.

21 червня Польща дістала від німецької прокуратури ордер на арешт підозрюваного, однак він утік в Україну.

За даними t-online, Володимир Ж. на початку липня перетнув польсько-український кордон автомобілем із дипломатичними номерами, які використовувало посольство України в Польщі.

У матеріалі зазначено, що влада Німеччини звинуватила Варшаву в тому, що вона попередила розшукуваного. На це деякі польські посадовці відповіли, що не розуміють, для чого їм затримувати українця. "Для нас він герой", – процитувало їх видання.

Контекст:

"Північні потоки" – газогони між Росією й Німеччиною, які пролягають дном Балтійського моря. Перший "Північний потік" потужністю 55 млрд м&³3; газу ввели в експлуатацію 2011 року. "Північний потік – 2" аналогічної потужності також був готовий до експлуатації, але не почав працювати через санкційні обмеження.

У ніч на 26 вересня 2022 року в економічній зоні Данії було зафіксовано витік на одній із гілок магістралі "Північний потік – 2". Пізніше схожі витоки зафіксували на обох нитках першого "Північного потоку". Незадовго до виявлення витоків шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи. Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії назвали інцидент диверсією. Країни, які зачепив інцидент, почали розслідування. На місці події виявили сторонні предмети, повідомили у службі держбезпеки Швеції. Аналіз підтвердив залишки вибухових речовин.

Нелегітимний президент РФ Володимир Путін заявляв, що пошкодження газогонів "Північний потік" і "Північний потік – 2" організували західні країни, а США "є головним вигодонабувачем". Західні країни свою причетність до інциденту заперечують. 

На початку 2024 року Данія та Швеція припинили розслідування вибухів на "Північних потоках", не назвавши винуватців інциденту.

У серпні стало відомо, що у справі про підрив "Північних потоків" прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українця, який останнім часом жив у Польщі. У Варшаві підтвердили одержання від Німеччини ордера на арешт, проте заявили, що підозрюваний, імовірно, уже виїхав в Україну.

В Офісі президента України заперечують причетність України до підриву "Північних потоків".