"Північні потоки" – легітимні цілі під час війни – президент Чехії

Павел зазначив, що він не має чіткої інформації про те, що саме Україна нібито стоїть за підривами трубопроводів "Північний потік – 1" та "Північний потік – 2"
Фото: EPA

Президент Чехії Петр Павел вважає газогони "Північний потік – 1" і "Північний потік – 2" законною ціллю для атаки під час збройного конфлікту. Про це він сказав у подкасті PoliTalk, текстову версію якого 21 серпня опублікувало Novinky.

За словами Павела, коли відбувається збройний конфлікт, його ведуть не лише проти воєнних цілей, а й проти цілей стратегічного характеру, а трубопроводи – стратегічний об'єкт.

Якби атаку було спрямовано на те, щоб перекрити постачання газу й нафти в Європу і повернути гроші назад у Росію, тоді "умовно це була б легітимна ціль", додав чеський президент.

Водночас Павел зауважив, що він не має чіткої інформації про те, що саме Україна нібито стоїть за підривами трубопроводів.

Президент Чехії додав, що "Північний потік" не був критично важливим трубопроводом, від якого залежала енергетична безпека Європи.

Трубопроводи завжди були й будуть мішенню, тому що вони мають потенціал впливати на конфлікт у той чи інший бік, резюмував Павел.

Контекст:

"Північні потоки" – газогони між Росією та Німеччиною, які пролягають дном Балтійського моря. Перший "Північний потік" потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік сьогодні зупинено. "Північний потік – 2" аналогічної потужності побудовано й він готовий до експлуатації, але не почав працювати через санкційні обмеження.

У ніч на 26 вересня 2022 року в економічній зоні Данії було зафіксовано витік на одній із гілок магістралі "Північний потік – 2". Пізніше схожі витоки зафіксували на обох нитках першого "Північного потоку". Незадовго до виявлення витоків шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи.

Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії назвали подію диверсією. Країни, які зачепив інцидент, почали розслідування. На місці події виявили сторонні предмети, повідомили у службі держбезпеки Швеції. Аналіз підтвердив залишки вибухових речовин.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін заявляв, що пошкодження газогонів "Північний потік" і "Північний потік – 2" організували західні країни, а США "є головним вигодонабувачем". Західні країни свою причетність до інциденту заперечують. В Офісі президента України вважають, що диверсія на газогонах була вигідна Росії.

На початку 2024 року Данія та Швеція припинили розслідування вибухів на "Північних потоках", не назвавши винуватців інциденту.

14 серпня прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українця через підрив "Північного потоку", який, як стверджують, останнім часом перебував у Польщі. У Варшаві підтвердили одержання від Німеччини ордера на арешт підозрюваного, проте заявили, що він, мабуть, уже виїхав до України.

В ОП заперечують причетність України до підриву "Північних потоків".