Politico назвало прізвища всіх підозрюваних у підриві "Північного потоку"

У підриві трубопроводів підозрюють українців
Фото: forsvaret.dk

Видання Politico 14 серпня назвало ім'я українців, яких підозрюють у підриві трубопроводів "Північний потік" у Північному морі у вересні 2022 року.

За даними видання, людина, на яку німецька влада видала ордер на арешт, – це Володимир Журавльов, він живе в Києві, за професією – інструктор із дайвінгу.

Німецька новинна програма Tagesschau назвала ще двох людей як підозрюваних разом із Журавльовим – подружню пару Світлану та Євгена У., котрі керують школою дайвінгу в Україні й у яких, як повідомляють, працював Журавльов.

Politico наводить їхнє повне прізвище – Успенські. Світлана заявила, що ні вона, ні її чоловік не причетні до нападу. За її словами, на той момент вона перебувала в Києві.

Успенська підтвердила, що вона є водолазницею, але її максимальна глибина – 30 м. Вибухи сталися на глибині 70–80 м, що, за її словами, могло бути справою спецпідрозділу, але не її. Вона додала, що планує подати до суду на німецькі ЗМІ на кілька мільйонів євро за те, що вони згадали її ім'я в цій справі.

За словами жінки, вона покинула Україну через війну й жила з дітьми в Австрії та Болгарії. Зараз Успенська перебуває в Польщі. Її чоловік Євген – військовий, бере участь у захисті України від вторгнення росіян.

Успенська надала Politico кілька фотографій і відповідних геоданих, на яких вона перебуває в різних місцях України восени 2022 року. Невідомо, яку роль німецька влада приписує їй та її чоловікові у плануванні й здійсненні нападу.

Контекст:

"Північні потоки" – газопроводи між Росією й Німеччиною, які пролягають дном Балтійського моря. Перший "Північний потік" потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік на сьогодні зупинено. "Північний потік – 2" аналогічної потужності побудували й  підготували до експлуатації, але він не запрацював через санкційні обмеження.

У ніч на 26 вересня 2022 року в економічній зоні Данії зафіксували витік на одній із ниток магістралі "Північний потік – 2". Пізніше схожі витоки зафіксували на обох нитках першого "Північного потоку". Незадовго до виявлення витоків шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи.

Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії назвали подію диверсією. Країни, яких стосувався інцидент, розпочали розслідування. На місці події виявили сторонні предмети, повідомили у службі держбезпеки Швеції. Аналіз засвідчив залишки вибухових речовин на них.

Путін заявив, що пошкодження газопроводів "Північний потік" і "Північний потік – 2" організували західні країни, а США "є головним вигодонабувачем". Західні країни свою причетність до інциденту заперечують. В Офісі президента України вважають, що диверсія на газопроводах була вигідна Росії.

На початку 2024 року Данія і Швеція припинила розслідування вибухів на "Північних потоках", не назвавши винуватців інциденту.

14 серпня стало відомо, що генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт підозрюваного у вибухах на газопроводі "Північний потік". За даними видання Tagesschau, ідеться про українця Володимира Ж., котрий, як стверджують, останнім часом перебував у Польщі.

Польща підтвердила отримання від Німеччини ордера на арешт підозрюваного, проте заявила, що він, імовірно, уже виїхав в Україну.