Шольц: Україна сильна і її не поставлять навколішки. Путін має, нарешті, визнати це

Для України може бути "тільки справедливий мир", зазначив Шольц
Фото: EPA

Україна не здасться у війні проти країни-агресора РФ. Про це 8 червня в Х заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

"Україна сильна і її не поставлять навколішки, вона не дозволить змусити себе капітулювати. [Нелегітимний російський президент Володимир] Путін має, нарешті, визнати це", – написав глава німецького уряду.

За словами Шольца, для України "може бути лише справедливий мир".

"Ми невтомно працюємо заради цього справедливого миру", – додав канцлер.

Контекст:

Німеччина з початку війни у 2014 році надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї в зони конфлікту і погодилася постачати озброєння в Україну.

ЗСУ серед іншого вже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, БМП Marder, зенітні самохідні установки Gepard, системи ППО, РСЗВ, танки Leopard та інше необхідне озброєння й обладнання.

За даними уряду ФРН, Німеччина надала або зобов'язалася передати Україні в майбутньому військову допомогу на суму приблизно €28 млрд. 2022 року ФРН надала Україні озброєнь на суму приблизно €1,6 млрд, у 2023-му – на €5 млрд. У 2024 році Німеччина доправить військової допомоги Україні приблизно на €7,1 млрд.