Українські чоловіки за кордоном у межах мобілізації мають проходити таку саму ідентифікацію, як і чоловіки в Україні – нардеп

ЗМІ повідомили наприкінці листопада, що з початку повномасштабної війни з України до країн Європи виїхало 650 тис. чоловіків призовного віку
Фото: EPA (ілюстративне)

Українські чоловіки, які перебувають за кордоном, у межах мобілізації мають проходити таку саму ідентифікацію, як і чоловіки в Україні. Про це 22 грудня в ефірі "Радіо Свобода" повідомив член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Батьківщини" Вадим Івченко.

"Якщо ти пройдеш, ти будеш у переліку тих, хто підлягає мобілізації, ти, звичайно, отримуєш повістку. Це нормальний процес. А далі вже – це твій вибір: або ти повертаєшся назад, або ти лишаєшся там. Це вже буде порушенням закону України", – наголосив Івченко.

Він розповів, що комплексний законопроєкт, який регулює питання мобілізації в Україні, спільно розробляють нардепи і команди Міноборони й Генштабу.

Документ буде готовий до розгляду в Раді в першому читанні в січні, прогнозує Івченко.

Глава Міноборони України Рустем Умєров в інтерв'ю, опублікованому 20 грудня німецькими ЗМІ, висловив думку, що громадян України призовного віку від 25 до 60 років у Німеччині та інших країнах треба попросити з'явитися до призовних пунктів ЗСУ.

Після публікації заяви Умєрова начальник управління преси та інформації Міноборони Іларіон Павлюк у коментарі "Бабелю" пояснив, що ЗМІ "змістили акцент". За його словами, міністр говорив загалом про рекрутинг і важливість служби в лавах сил оборони, а не про механізми призову українців, які живуть за кордоном.

В Офісі президента підтримали ідею мобілізації військовозобов'язаних чоловіків, які виїхали з України.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан до 14 лютого 2024 року.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у колонці для The Economist, опублікованій 1 листопада, назвав нарощування власних резервів одним із пріоритетів для перемоги над країною-агресором РФ. Він зазначив, що можливості України з підготовки резервістів на власній території обмежені. Залужний заявив, що в українському законодавстві є прогалини в цій сфері, але в Україні намагаються вирішити ці проблеми.

У жовтні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував запуск "смарт-мобілізації" – проєкту, в межах якого військовозобов'язані зможуть самі вибрати спеціальність для служби в силах оборони України. В листопаді Міноборони України запустило проєкт рекрутингу в ЗСУ і уклало угоди щодо послуг рекрутингу із кількома компаніями.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив 13 грудня, що Україні потрібна мобілізація, тому що жодний рекрутинг не покриє потреб сил оборони. Залужний 18 грудня заявив, що оцінювати ефективність системи рекрутингу у ЗСУ поки передчасно.

ЗМІ проінформували наприкінці листопада, що із початку повномасштабної війни з України до країн Європи виїхало 650 тис. чоловіків призовного віку. Водночас не повідомляли, скільки серед них батьків трьох і більше дітей чи осіб, які мають інвалідність І-ІІ груп, чи інші законні підстави для виїзду в умовах воєнного стану. Також невідомо, яку частку із цієї кількості становлять чоловіки призовного віку, які виїжджали з окупованих територій через країну-агресора Росію.