Зеленський – лідерам G7: Україна ще в пошуку додаткових Patriot. Прошу прискорити наш перехід на F-16

Зеленський узяв участь у першій частині саміту G7
Фото: G7 Italia 2024 / Flickr

Глава Української держави Володимир Зеленський закликав лідерів "Великої сімки" допомогти Україні з посиленням ППО і прискорити перехід країни на винищувачі F-16. Про це Зеленський сказав 13 червня під час виступу на саміті G7 в Італії, його цитує пресцентр ОП.

"Ми обговорюємо кілька речей, які максимально потрібні: ППО й передусім Patriot, які збивають усі російські ракети, а також наша далекобійність і можливість знищувати російських терористів там, де вони є, включно з територією самої Росії", – наголосив президент України.

За словами Зеленського, нещодавній дозвіл на застосування західної зброї поза територією України для захисту Харкова й інших міст "зміцнив від російських ударів".

"Але ми ще в пошуку додаткових Patriot і потребуємо й надалі таких же сильних кроків, як були зроблені для нашої далекобійності. Я також прошу вас зробити все можливе, щоб прискорити наш перехід на F-16, що означає прискорення підготовки пілотів і збільшення кількості навчальних центрів для пілотів", – звернувся Зеленський до лідерів G7.

Він зазначив, що українські військові вдячні за всі надані пакети військової підтримки і просять доправити їх в Україну якнайшвидше.

Зеленський 13 червня взяв участь у першій частині саміту G7 в Італії, присвяченій війні в Україні.

Контекст:

Україна почала отримувати Patriot від партнерів 2023 року. Цей комплекс, зокрема, здатен збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК.

У квітні 2024 року Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot.

12 червня The New York Times повідомила, що президент США Джо Байден (бере участь у саміті G7) схвалив розміщення ще одного ЗРК Patriot в Україні, комплекс нібито доправлять із Польщі, де він захищає ротаційні сили американських військ, які повертатимуться до США. 13 червня цю ідею назвав "небезпечною" глава Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра.

Винищувачі F-16 американського виробництва в Україні пообіцяли чотири країни: Бельгія, Нідерланди, Данія й Норвегія. Прогнозують, що перші літаки Україна отримає цього літа.

6 червня Politico написало, що Україна звернулася до Сполучених Штатів Америки з проханням негайно розпочати навчання в Аризоні ще 30 льотчиків на американських винищувачах F-16, але адміністрація президента США повідомила, що може прийняти щонайбільше 12 пілотів, схожа проблема також є в Данії й Румунії.