"Укрзалізниця" має формувати тарифи на вантажні перевезення з огляду на обсяги наданих послуг – експерт

Олександ Каленков: Зараз інвестори вже думають про інвестування в Україні. Але для них невирішене питання – це тарифоутворення державних монополій
Скріншот: Прямий / YouTube

"Укрзалізниця" має використовувати для формування тарифів обсяг наданих послуг, адже вони мають бути економічно обґрунтованими. Натомість зараз компанія закладає в тариф послуги, яких клієнтам не надають. Про це заявив президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков, коментуючи телеканалу "Прямий" питання гармонізації вантажних тарифів, яку ініціює "Укрзалізниця".

Експерт звернув увагу на проблеми в тарифоутворенні, зокрема на використання таких термінів, як "уніфікація" й "гармонізація". За його словами, нинішня система тарифоутворення не має економічного обґрунтування і ніколи його не мала.

"Система класів, така, яка існує зараз, і уніфікація класів, як вони говорять, – вона недосконала, але уніфікація класів – це поштовх в інший напрямок. В ідеальній ситуації тарифи мають бути сформовані незалежними органами і мають включати витрати компаній, які пораховані правильно", – зауважив він.

Експерт також пояснив різницю у вартості перевезень різних видів вантажів. Вартість транспортування руди значно нижча, ніж, наприклад, зерна. Це пояснюють тим, що доправлення руди не є сезонними, а ешелони формують безпосередньо біля гірничо-збагачувальних комбінатів. Водночас для перевезення зерна потрібно зібрати потяг із вагонів, які розміщені в різних місцях.

"Щоб вивозити залізну руду до морських портів, не використовується жодної проміжної станції, не використовується додаткових депо і таке інше. Вони йдуть цілоріч, без якихось перерв. І собівартість для "Укрзалізниці" в рази нижча, ніж перетягувати якісь три-чотири вагони від однієї малодіяльної станції до іншої. Витрати колосальні при цьому! Але це все не розписується окремо на різні групи товарів", – додав Каленков.

Як приклад він навів європейську практику формування залізничних тарифів, де використовують базову ставку, до якої додають коефіцієнти, що враховують сезонність і використання додаткових станцій.

"Там дуже просте формування. Існує базова ставка, і якщо ти возиш продукцію не повагонно, а маршрутом, ти маєш знижку. Якщо ти не завантажуєш проміжні станції, маневрові, локомотиви і таке інше – ти маєш знижку. Це буде справедливо й економічно обґрунтовано і не буде питань", – зазначив експерт.

Каленков також наголосив, що наявні підходи до тарифоутворення знижують конкурентоспроможність української продукції та погіршують інвестиційну привабливість країни.

"Зараз інвестори вже думають про інвестування в Україні. Але для них невирішене питання – це тарифоутворення державних монополій. І це може завадити інвестиціям в Україну дуже суттєво. Вони бачать зараз ці уніфікації енерготарифів, бачать незрозумілу політику "Укрзалізниці". І можуть не піти в Україну", – підсумував він.

Контекст:

Згідно з даними статистичної звітності "Укрзалізниці", за січень – серпень 2024 року в усіх видах сполучень перевезено 118 млн тонн вантажів. Це на 24,3% більше, ніж за аналогічний період 2023 року, коли було перевезено 95 млн тонн вантажів.