Блінкен упевнений, що Бразилія може допомогти переконати РФ повернутися до "зернової угоди"

Блінкен заявив, що РФ використовує зерно як зброю
Фото: U.S. Department of State / Flickr

Бразилія може допомогти переконати країну-агресора Росію повернутися до "зернової угоди", вважає держсекретар США Ентоні Блінкен. Про це він заявив в інтерв'ю GloboNews, яке вийшло 7 серпня.

"Я думаю, що голос Бразилії, голос президента [Луїса Інасіо] Лули [да Сілви] має вирішальне значення. І використовувати цей голос, щоб переконати росіян повернутися до угоди, було б дуже позитивно. І майте на увазі: ця угода ніколи не мала бути необхідною. Це було необхідно лише тому, що Росія вирішила вторгнутися в Україну, а потім, зробивши це, заблокувала її порти, не давши вийти зерну. Потім ООН і Туреччина уклали угоду, яка дає змогу вивозити пшеницю й зерно", – сказав він.

За словами Блінкена, за час дії угоди з України вивезено 35 млн тонн харчових продуктів, половина з яких прямувала у країни, що розвиваються, 2/3 пшениці – у країни з низьким і середнім рівнем доходу, багато з яких – в Африці.

"Еквівалент 18 млрд буханців хліба: ось що зараз розірвала Росія. Водночас навіть ті країни, які прямо чи опосередковано не отримували харчових продуктів з України, вигравали від того, що ціни були нижчими, тому що на світових ринках було більше харчових продуктів. Відтоді як Росія вжила заходів щодо виходу з угоди, ціни для всіх зросли на 10–15%. Отже, світ голосно каже: "Ми хочемо, щоб Росія повернулася до цієї угоди". І, звичайно ж, Бразилія має важливий вплив на те, щоб повернути Росію у цьому напрямі. Це було б дуже добре", – заявив дипломат.

Він наголосив, що Росія використовує продовольство як зброю у війні й "важіль для досягнення своїх цілей".

Контекст:

17 липня РФ оголосила про вихід із "зернової угоди".

Президент України Володимир Зеленський того самого дня надіслав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу і президенту Туреччини Реджепу Ердогану пропозицію продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі – без країни-агресора РФ.

У Кремлі у відповідь пригрозили "певними ризиками" в разі продовження "зернової угоди". Росія оголосила всі судна, які прямують до українських портів, законними військовими цілями як потенційних перевізників військових вантажів (Україна у відповідь оголосила про дзеркальні заходи щодо всіх суден, котрі прямують до російських і окупованих українських портів).

Після цього РФ почала масовано обстрілювати інфраструктуру півдня України, яка забезпечує роботу "зернового коридору". Зазнали руйнувань, зокрема, порти в Одесі, Рені й Ізмаїлі.