Частину Чорноморського флоту окупанти перекинули із Севастополя до Новоросійська та Феодосії. З'явилися супутникові знімки

"Адмирал Макаров" – один із кораблів, які РФ перебазувала із Севастополя
Фото: Ad Meskens / wikipedia.org (ілюстративне)

Росія перебазувала приблизно півтора десятка кораблів Чорноморського флоту з тимчасово окупованого Севастополя до Новоросійська (РФ) через постійні атаки на флот окупантів у Криму. Про це свідчать супутникові знімки від 1 жовтня, які OSINT-аналітик MT Anderson опублікував в Х 2 жовтня.

За даними аналітика, у Новоросійськ перекинули два фрегати проєкту 11356 "Адмирал Эссен" і "Адмирал Макаров", три дизельні підводні човни, п'ять великих десантних кораблів (ВДК) і кілька малих ракетних кораблів.

Супутникові знімки від 2 жовтня продемонстрували, що в тимчасово окупованій Феодосії (Крим) перебувають один ВДК, тральники й малі ракетні кораблі.

Окрім того, у самому Севастополі, як засвідчують знімки від 2 жовтня, залишаються чотири ВДК проєкту 775 (за класифікацією НАТО – Ropucha) й підводний човен класу Kilo. Один такий ВДК і підводний човен типу Kilo знищили у вересні ударом по Севастополю в доці судноремонтного заводу, тому аналітик уточнює, що йдеться про кораблі, які стоять у бухті, а не в доці.

Як заявив в Х колишній норвезький офіцер і OSINT-аналітик Торд Аре Іверсен, відхід кораблів на інші бази – це наслідок атак на Севастополь, але це не означає, що флот звідти пішов повністю.

"Усю війну спостерігали прихід і відхід кораблів із Севастополя на інші бази, особливо після ударів України, але потім перегрупування поверталося до нормальної схеми. Хоча у Феодосії зараз більше кораблів, нам потрібно більше часу, щоб зробити якісь серйозні висновки щодо цього", – додав він.

Про те, що більшість сил Чорноморського флоту окупанти, імовірно, перебазують із Севастополя в Новоросійськ, 2 жовтня заявило міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані розвідки.

Про те, що окупанти відвели великі десантні кораблі в Чорному морі від Криму до російських пунктів базування після ударів по Севастополю, керівниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомляла ще 21 вересня.

Контекст:

За даними Генштабу ЗСУ, за час повномасштабного вторгнення російська армія втратила один підводний човен, 20 кораблів і катерів, включно з флагманом Чорноморського флоту Росії ракетним крейсером "Москва". Його ЗСУ підбили 13 квітня 2022 року. В Одеській ОВА повідомили, що по кораблю завдали удару ракетами "Нептун". У підсумку крейсер затонув.

Україна позбавила Росію панування в Чорному морі, заявив 11 лютого 2023 року міністр оборони України Олексій Резніков. Гуменюк у серпні зазначала, що окупанти ретельно розосереджують свої кораблі в акваторії Чорного моря, оскільки бояться ударів українських надводних дронів. Попри це, РФ постійно використовує кораблі Чорноморського флоту РФ для ракетних ударів по Україні, водночас, як зазначала спікерка ОК "Південь", у ворога є практика застосування ракетоносіїв просто з бухт базування.

Унаслідок ударів по Севастополю 13 вересня було уражено російські ВДК "Минск" і підводний човен "Ростов-на-Дону". Представник ГУР МО Андрій Юсов наголосив, що і корабель, і підводний човен зазнали серйозних пошкоджень і, найімовірніше, про їхнє відновлення не може йтися. Унаслідок успішної атаки сил оборони України на судноремонтний завод у Севастополі загинуло 24 російські окупанти, повідомив 16 вересня з посиланням на свої джерела Telegram-канал "Крымский ветер".

14 вересня сили оборони України успішно атакували безпілотниками два патрульні кораблі окупантів проєкту 22160 типу "Василий Быков" у північно-західній частині Чорного моря, пошкодження патрульного корабля "Сергей Котов" 19 вересня підтвердили дані розвідки.

Окрім того, у вересні український морський безпілотник атакував російський ракетний корабель на повітряній подушці "Самум". Джерела видання "ГОРДОН" у СБУ повідомили, що "Самум" було уражено й він дістав "значні пошкодження". 16 вересня з'явилося фото корабля, який буксирували, що підтверджує цю інформацію.

22 вересня завдали ракетного удару по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Російське військове командування підтвердило удар, офіційно визнавши зниклим безвісти одного російського військовослужбовця. У Силах спеціальних операцій України повідомили, що Повітряні сили ЗСУ уразили штаб ЧФ під час наради командування (військовослужбовці ССО передали ПС ЗСУ дані для удару).