Данілов про стягування військ РФ до кордонів України: Росіяни їх звідти ніколи не прибирали

Данілов: Ми не плануємо жодних загострень, тому що цінуємо життя кожного нашого солдата
Фото: rnbo.gov.ua

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, коментуючи ескалацію ситуації на Донбасі, в інтерв'ю LB.ua заявив, що з 2014 року російські війська постійно перебувають біля українського кордону.

"Давайте скажемо про те, що росіяни ніколи своїх військ звідти не прибирали. Як почали військові дії, так постійно їх там і тримають у великій кількості. Але сьогодні, так, є певна активізація всіх процесів. Ми не можемо залізти в голову [президенту РФ] Володимирові Путіну, але можу сказати наступне: у нас вже не та армія, яка була в 2014 році. Ви знаєте, у якому стані росіяни залишили нашу армію. А кількість російської агентури у Службі безпеки, Міністерстві оборони була просто шаленою",  підкреслив Данілов.

За його словами, чи буде загострення в зоні бойових дій – залежить лише від Путіна.

"З нашого боку ми не плануємо жодних загострень, тому що цінуємо життя кожного нашого солдата і хочемо, щоб все якомога швидше закінчилося. Президент робить усе від нього залежне. [А ось] Путіну людей не шкода, це велика проблема",  зазначив секретар РНБО.

Контекст:

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного й усеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

Останнім часом ситуація на Донбасі загострилася. Зокрема, 26 березня 2021 року поблизу селища Шуми Донецької області незаконні збройні формування Росії відкрили вогонь по українських позиціях. Загинуло четверо військовослужбовців, зокрема підполковник Сергій Коваль, ще двоє дістали поранення. 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак уточнив, що українські військові загинули біля Шумів унаслідок снайперського вогню.

У ЗСУ зазначили, що Росія нарощує військову присутність біля кордону з Україною на півдні, сході та півночі: у Брянській, Воронезькій областях, а також в окупованому Криму.

1 квітня в Офісі президента повідомили, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню понад 570 разів. Цього самого дня українська розвідка заявила, що РФ готова до ескалації ситуації на Донбасі.

Українська делегація у тристоронній контактній групі повідомила вдень 6 квітня, що лише протягом останнього тижня (з 30 березня) на Донбасі загинуло троє українських військовослужбовців, четверо дістали поранення і травми. Київ ініціює позачергове засідання ТКГ через ескалацію.