Ізраїль виявив у тунелях Гази тіла шести заручників ХАМАС, серед них громадянин США

ЦАХАЛ повідомив про виявлені тіла вбитих заручників
Фото: ЕРА (ілюстративне)

Армія оборони Ізраїлю виявила тіла шести людей, яких бойовики ХАМАС 7 жовтня 2023 року захопили в полон. Про це ЦАХАЛ повідомив в Х 1 вересня.

"Тіла Кармели Гат, Едени Єрушалмі, Герша Голдберга-Поліна, Олександра Лобанова, Альмога Сарусі та старшого сержанта Орі Даніно виявили й повернули вчора. Усіх їх захопила в заручники 7 жовтня й убила під час полону в Газі терористична організація ХАМАС", – ідеться в повідомленні. 

Times of Israel уточнює, що тіла загиблих заручників виявили в тунелі в Рафаху на півдні Гази. 23-річного Голдберга-Поліна, 24-річну Єрушалмі, 25-річного Даніно, 32-річного Лобанова і 27-річного Сарусі викрали з музичного фестивалю Nova з кібуцу Рейм, а 40-річну Гат узяли в заручники в кібуці Беєрі. 

Фото: Israel Defense Forces / Х

Усіх шістьох жорстоко вбили незадовго до прибуття ізраїльських військ – імовірно, за день або два, розповів на брифінгу ЦАХАЛ Даніель Хагарі. За його словами, тіла загиблих виявили приблизно за кілометр від місця, де тиждень тому врятували іншого заручника – Каєда Фархана аль-Каді.

Один з убитих заручників – Голдберг-Полін – мав американське громадянство, повідомив у своїй заяві президент США Джо Байден.

"Я спустошений і обурений. Герш був серед невинних людей, які зазнали жорстокого нападу під час відвідування музичного фестивалю за мир в Ізраїлі 7 жовтня. Він втратив руку, допомагаючи друзям і незнайомцям під час жорстокої різанини, влаштованої ХАМАС. Йому щойно виповнилося 23 роки. Він планував подорожувати світом. Я познайомився з його батьками Джоном і Рахель. Я невтомно працював над тим, щоб доправити їхнього улюбленого Герша в безпечне місце, і моє серце розбите звісткою про його смерть. Це настільки ж трагічно, наскільки й гідно осуду. Не сумнівайтеся, лідери ХАМАС заплатять за ці злочини", – заявив Байден.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, попри всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

31 травня президент США Джо Байден оприлюднив план припинення вогню в Газі, який передбачає виведення всіх військ із палестинського ексклаву, поетапне звільнення всіх заручників, масове постачання гуманітарної допомоги, а після досягнення стійкого перемир'я – повоєнне відновлення сектору. Згодом цей план підтримали країни G7, а 10 червня – і Радбез ООН.

11 червня Reuters із посиланням на представника угруповання Самі Абу Зухрі повідомило, що ХАМАС також погодився на план перемир'я.

13 червня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що бойовики ХАМАС запропонували численні зміни до плану про припинення вогню в секторі Гази, і деякі з пропозицій неможливі. Представник ХАМАС Усама Хамдан спростував інформацію Блінкена: Ізраїль зі схвалення США відкинув попередні пропозиції ісламістів, стверджував він.

6 липня Reuters повідомило, що ХАМАС погодився на пропозицію США про початок переговорів щодо звільнення ізраїльських заручників, відмовившись від вимоги, щоб Ізраїль до початку переговорів про звільнення заручників оголосив про постійне припинення вогню.