Київ готовий на поступки щодо зерна для вирішення кризи з Варшавою – польські ЗМІ

Чергові переговори щодо розблокування українського експорту відбудуться 28 вересня у Брюсселі
Фото: ЕРА

Україна зобов'язалася не видавати ліцензії на експорт зерна без згоди Польщі або Європейської комісії. Про це з посиланням на неофіційні джерела у Брюсселі 22 вересня пише RMF24.

Досі Польща відхиляла пропозиції Києва щодо ліцензування експорту зерна, побоюючись, що "останнє слово буде за Україною", а сама система буде непрозорою "і, отже, корумпованою", ідеться у статті. У зв'язку із цим ЄК уже передала Києву на погодження так званий "План дій" – пропозиції п'яти сусідніх країн для запобігання неконтрольованому експорту українського зерна, повідомляють журналісти.

Одним з основних положень цього документа є саме механізм обмеження експорту, або система ліцензування, яку має запровадити Україна. На думку ЄК, це гарна пропозиція, вважають джерела. "Брюссель запевняє, що мета полягає в тому, щоб Україна робила те, що ми від неї хочемо, а не в тому, щоб вона сама ухвалювала рішення про експорт", цитує їх RMF24. Тепер ЄК сподівається на досягнення угоди з Варшавою, хоча деякі офіційні особи побоюються, що це буде важко зробити до виборів у Польщі, ідеться в повідомленні.

Єврокомісія вже призначила нову дату засідання координаційної платформи щодо українського експорту, воно має відбутися 28 вересня, повідомила спікерка ЄК Міріам Гарсія Феррер.

"Ми запросимо всі відповідні держави-члени, і ми матимемо можливість фіналізувати цей план дій, щоб він міг почати діяти якнайшвидше", – сказала вона, уточнивши, що на зустріч запрошено всі сторони, зокрема й Польщу.

Контекст:

Із 2 травня до 15 вересня діяла заборона на вільні постачання української пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. Ембарго ввели через те, що фермери з Польщі та інших країн виходили на акції протесту. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає у країнах і його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

15 вересня Єврокомісія скасувала заборону на ввезення української агропродукції. Як зазначили в Єврокомісії, Україна погодилася вжити заходів протягом 30 днів, щоб уникнути стрибків ціни на зерно (український уряд уже погодив нову процедуру експорту агропродукції у п'ять країн Євросоюзу). Попри рішення Єврокомісії, Польща, Угорщина та Словаччина в односторонньому порядку продовжили заборону імпорту українського зерна.

18 вересня в Міністерстві економіки повідомили, що Україна розпочала судову процедуру через заборону на ввезення українського зерна до Польщі, Словаччини та Угорщини. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 19 вересня заявив, що Київ пропонує партнерам компроміс, і пригрозив Польщі та Угорщині забороною на ввезення їхніх товарів в Україну.

19 вересня в Мінекономіки України поінформували, що Україна протягом найближчих днів заборонить імпорт цибулі, помідорів, капусти та яблук із Польщі. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький попередив, що його країна готова розширити заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ ескалюватиме конфлікт.

21 вересня в Мінагрополітики України повідомили, що Україна та Польща домовилися виробити план взаємодії щодо експорту українського зерна.