Німеччина замовила для України ще 17 систем IRIS-T – Умєров

Рустем Умєров подякував німецьким партнерам за беззаперечне лідерство в посиленні української ППО
Фото: Міністерство оборони України / Telegram

Міністр оборони України Рустем Умєров під час офіційного візиту до Німеччини зустрівся з колегою Борисом Пісторіусом. На зустрічі обговорили постачання Україні сучасних ракетних систем і боєприпасів. Про це йдеться у заяві Умєрова, яку 5 вересня оприлюднила пресслужба Міноборони. 

Станом на зараз Німеччина замовила для України ще 17 систем ППО IRIS-T: чотири мають надійти до кінця цього року, а решта прибуде 2025-го, поінформував Умєров. 

Міністр оборони подякував німецьким партнерам за надані системи Patriot і підкреслив, що Німеччина є беззаперечним лідером в посиленні української ППО. 

"Без сумніву, ця допомога врятувала життя тисяч людей", – додав він. 

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ, яке почалося 24 лютого 2022 року, Німеччина надає Україні військову, фінансову й гуманітарну допомогу.

Загальний обсяг наданої допомоги, за даними уряду Німеччини, становить понад €30 млрд. Україна, зокрема, отримала протитанкову зброю, самохідні гаубиці, БМП Marderзенітні самохідні установки Gepard, системи ППО, РСЗВ, танки Leopard та інше озброєння.

Проєкт бюджету Німеччини на 2025 рік передбачає €4 млрд на військову допомогу Україні замість приблизно €8 млрд 2024 року, повідомило 17 липня агентство Reuters, яке ознайомилося з бюджетним проєктом. Німецькі ЗМІ в серпні 2024-го писали про заморожування нової військової допомоги Україні від Німеччини, але в українському МЗС назвали такі повідомлення некоректними. 

Наприкінці серпня Німеччина оголосила про виділення нової допомоги Україні. Туди увійшла, зокрема, система протиповітряної оборони IRIS-T. Також Німеччина передала 26 дронів-розвідників Vector, шість інженерних екскаваторів, 14 тис. снарядів калібру 155 мм, 10 безпілотних надводних кораблів та іншу допомогу.

4 серпня Reuters повідомило про плани Німеччини надати Україні 12 систем ППО IRIS-T середнього радіусу дії. За даними агентства, чотири системи ППО уже доправили, ще дві очікують в Україні до кінця року, а шість – будуть пізніше (конкретніших строків ЗМІ не назвав).