Новий лідер ХАМАС повідомив Ізраїлю про готовність до припинення вогню – ЗМІ

Своє послання Ізраїлю Сінвар передав через посередників, стверджують ЗМІ
Фото: ЕРА

Новий лідер терористичної палестинської організації ХАМАС Яхья Сінвар, якого обрали після вбивства в Ірані попереднього лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії, дав зрозуміти владі Ізраїлю, що він готовий домовлятися про припинення вогню. Про це з посиланням на ізраїльське джерело повідомляє 11 серпня CNN.

Послання від Сінвара ізраїльтянам передали посередники з Єгипту і Катару.

Водночас немає розуміння, чи хоче піти на угоду із цього питання прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який є одним із прибічників повного знищення ХАМАС.

Скептичне ставлення до можливості підписати документ про припинення вогню виявляють ізраїльські служби безпеки. Вони враховують "запеклу протидію" з боку вкрай правих міністрів у коаліції Нетаньяху.

Телекомпанія припускає, що Сполучені Штати чинитимуть тиск на Ізраїль, щоб таки було підписано угоду про припинення вогню і звільнення заручників. Причина – щоб уникнути масштабної регіональної війни.

Тим часом у самому ХАМАС говорять уже про те, що Сінвар може і не брати участі в наступному етапі переговорів, який призначили на 15 серпня.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав   контртерористичну операцію, а потім наземну операцію в секторі Гази.

Нетаньяху 5 травня заявив, що, попри всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитисья

31 травня президент США Джо Байден оприлюднив план припинення вогню в Газі, що передбачає виведення всіх військ із палестинського ексклаву, поетапне звільнення всіх заручників, масове постачання гуманітарної допомоги, а після досягнення стійкого перемир'я – повоєнне відновлення сектору. Згодом цей план підтримали країни G7, а 10 червня – і Радбез ООН.

11 червня Reuters із посиланням на представника угруповання Самі Абу Зухрі повідомив, що ХАМАС також погодився на план перемир'я.

13 червня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що бойовики ХАМАС запропонували численні зміни до плану про припинення вогню в секторі Гази, водночас деякі з пропозицій неможливі. Представник ХАМАС Усама Хамдан спростував інформацію Блінкена: Ізраїль зі схвалення США відкинув попередні пропозиції ісламізму, стверджував він.

6 липня ХАМАС погодився на пропозицію США про переговори щодо звільнення ізраїльських заручників.

31 липня голову політбюро ХАМАС Ханію вбили в Ірані в його резиденції, коли той перебував у Тегерані на інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіана. Разом із ним загинув один із охоронців.

Іран і ХАМАС звинувачують у вбивстві Ханії Ізраїль, ЗМІ повідомляли, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство Ханії. Водночас, Ізраїль не визнав і не спростував своєї причетності до авіаудару.