Путін підписав указ про збільшення граничної чисельності військовослужбовців майже на 170 тис. осіб

Путін підписав указ "Про встановлення штатної чисельності збройних сил РФ"
Фото: kremlin.ru (архів)

Президент країни-агресора Росії Володимир Путін підписав 1 грудня указ "Про встановлення штатної чисельності збройних сил Російської Федерації". Документ опубліковано на сайті Кремля.

"Установити штатну чисельність збройних сил РФ у кількості 2 209 130 одиниць, зокрема 1 320 000 військовослужбовців", – ідеться в тексті.

У попередньому указі на цю тему (№575 від 25 серпня 2022 року), який новим документом визнано таким, що "втратив чинність", цей показник становив 2 039 758 одиниць, зокрема 1 150 628 військовослужбовців.

Указ, що втратив чинність, діяв із 1 січня 2023 року.

Отже, Путін новим указом збільшив штатну чисельність військовослужбовців РФ майже на 170 тис. осіб.

У міноборони країни-окупанта Росії збільшення граничної кількості військовослужбовців пояснили нібито "агресивною діяльністю блоку НАТО".

"Збільшення чисельності військовослужбовців ЗС РФ реалізують поетапно завдяки громадянам, які виявляють бажання проходити військову службу за контрактом. У зв'язку із цим суттєвого збільшення призову громадян на строкову військову службу не планують. Проведення мобілізації не передбачено", – ідеться в повідомленні російського оборонного відомства в Telegram.

Контекст:

21 вересня 2022 року Путін оголосив "часткову" мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. 28 жовтня міністр оборони РФ доповів Путіну про її завершення.

7 грудня Путін заявив, що у продовженні мобілізаційних заходів у РФ "немає потреби". Водночас юридично мобілізації в РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.

Незаконну мобілізацію й незаконний призов російські окупанти проводять, зокрема, на тимчасово захоплених українських територіях.

14 квітня 2023 року Путін підписав закон, який вводить у РФ електронні повістки і зводить до мінімуму можливості росіян ухилитися від призову або мобілізації. У британській розвідці назвали це ознакою того, що Росія готується до тривалої війни.

25 серпня начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що у країні-агресорі Росії не припиняли мобілізації, там розглядають варіант додатково призвати 450 тис. осіб.