ЦАХАЛ заявив, що не був готовий до нападу ХАМАС на кібуц Беері, де загинуло понад 100 мирних жителів

Ізраїль не зміг захистити мешканців кібуцу Беері під час нападу бойовиків ХАМАС 7 жовтня 2023 року
Фото: EPA

Ізраїльські військові не змогли захистити мешканців кібуцу Беері під час нападу бойовиків палестинського руху ХАМАС 7 жовтня 2023 року, оскільки виявилися не готовими до цього. Про це 11 липня йдеться в доповіді Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) про результати внутрішнього розслідування щодо подій 7 жовтня. 

Кібуц Беері, розташований недалеко від кордону Ізраїлю із сектором Гази, вважають одним із найбільш постраждалих населених пунктів від атаки ХАМАС. Унаслідок нападу загинув 101 мирний житель кібуцу, іще 32 людини опинилися в заручниках у бойовиків (11 із них досі перебувають у полоні).

Окрім того, в боях за кібуц загинули ізраїльські солдати, поліцейські й учасники загону самооборони – загалом 31 людина. Також повідомляють про велику кількість постраждалих, проте їхньої точної кількості у звіті не наводять.

Розслідування тривало приблизно три місяці. Згідно з ним, на територію Беері проникло приблизно 340 терористів, включно з приблизно 100 бойовиками з елітного підрозділу ХАМАС "Нухба". Приблизно третину нападників було вбито в боях за кібуц.

За підсумками розслідування слідча група дійшла кількох висновків. По-перше, ЦАХАЛ не був готовим до масштабного нападу, оскільки військові відпрацьовували тільки сценарії одиничних проникнень бойовиків через кордон. 

По-друге, ЦАХАЛ довго не міг сформувати чітку картину того, що відбувається в Беері, а сили безпеки не зуміли належно поінформувати мешканців кібуцу про проникнення бойовиків.

Окрім того, у перші години нападу сили безпеки припустилися низки помилок через відсутність координації й узгодженості між діями різних підрозділів. Це призвело до значного скупчення за межами кібуцу сил, які не брали участі в боях.

Загалом, як випливає зі звіту, такі проблеми і помилки армії виявили не тільки в боях за Беері, а й в інших районах нападу бойовиків ХАМАС. 

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, незважаючи на всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

31 травня президент США Джо Байден оприлюднив план припинення вогню в Газі, який передбачає виведення всіх військ із палестинського ексклаву, поетапне звільнення всіх заручників, масове постачання гуманітарної допомоги, а після досягнення стійкого перемир'я – повоєнне відновлення сектору. Згодом цей план підтримали країни G7, а 10 червня – і Радбез ООН.

11 червня Reuters із посиланням на представника угруповання Самі Абу Зухрі повідомило, що ХАМАС також погодився на план перемир'я.

13 червня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що бойовики ХАМАС запропонували численні зміни до плану про припинення вогню в секторі Гази, водночас деякі з пропозицій нездійсненні. Представник ХАМАС Усама Хамдан спростував інформацію Блінкена: Ізраїль зі схвалення США відкинув попередні пропозиції ісламістів, стверджував він.

6 липня ХАМАС погодився на пропозицію США про переговори щодо звільнення ізраїльських заручників.