План Трампа щодо закінчення війни в Україні може бути "переосмисленими" Мінськими угодами – ЗМІ

Трамп у разі перемоги на виборах має намір діяти швидко, щоб закінчити війни в Україні й на Близькому Сході, пише ЗМІ
Фото: ЕРА

Якщо експрезидент США Дональд Трамп, який знову балотується на цю посаду, переможе на виборах, він буде діяти "із запаморочливою швидкістю", щоб закінчити війну РФ проти України і війну на Близькому Сході. Про це Financial Times написала 28 жовтня у розлогому матеріалі про зовнішньополітичний план Трампа.

Неназвані помічники експрезидента США кажуть, що він також тиснутиме на Китай і буде погрожувати союзникам Америки вищим митом, щоб змусити їх підвищити видатки на оборону і "вирівняти їхні торговельні відносини" зі США.

Видання зазначає, що Трамп і його кандидат у віцепрезиденти Джей Ді Венс неодноразово говорили про бажання закінчити війну в Україні, але невідомо, як саме. У вересні Венс озвучив ідею про заморожування війни, вона передбачає, що з обох боків від демілітаризованої зони (її пропонують створити на лінії розмежування) будуть автономні регіони, а Київ опиниться в політичній невизначеності, поза НАТО, нагадав ЗМІ, назвавши це рідкісною інформацією.

За словами одного з радників Трампа, його план закінчення війни може стати "переосмисленням" Мінських домовленостей, які уклали у 2014–2015 роках. Ці угоди передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади, але їх не було виконано. Країна-агресор вийшла з угод за два дні до початку повномасштабної війни, до того Україна й Захід регулярно звинувачували Москву в порушенні цих домовленостей.

Цього разу, як каже співрозмовник ЗМІ, хочуть створити механізми примусу, які передбачатимуть наслідки за порушення угоди. Однак, за планом Трампа, за дотриманням домовленостей будуть стежити не сили НАТО чи миротворці ООН, а європейські війська. "Ми не будемо за це платити. За це платить Європа", – цитує видання неназване джерело з оточення Трампа.

FT наголошує: Київ наполягає, що мирне врегулювання без жорстких гарантій безпеки для України буде рівнозначним капітуляції перед нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним, оскільки це може дати можливість для РФ перепочити й підготуватися до нового наступу.

"Це також може призвести до розколу в Європі, деякі члени НАТО можуть розійтися в думках щодо того, як реагувати, якщо Америка відступить", – додає ЗМІ.

Союзники Трампа вважають, що Україна програє війну, тому "морально правильно" наполягати на врегулюванні, йдеться у статті. За даними FT, Трамп вважає, що чинний глава Білого дому Джо Байден мав би поговорити з Путіним, як президенти розмовляли з радянськими лідерами під час холодної війни. Членство в НАТО для України у короткостроковій перспективі – нібито не варіант, вважають в оточенні експрезидента.

Фред Флейц, який був керівником апарату в Раді національної безпеки під час президентства Трампа у 2017–2021 роках, сказав виданню, що питання членства України в НАТО можуть прибрати з порядку денного на кілька років, щоб примусити Росію до переговорів.

"Ми заморожуємо конфлікт, Україна не поступається жодною територією, вони не відмовляються від своїх територіальних претензій, і ми ведемо переговори з розумінням того, що остаточної угоди, ймовірно, не буде, поки Путін не зійде зі сцени", – заявив він.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Переговори про закінчення війни Україна й Росія вели на рівні делегацій. У лютому – березні відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня в Туреччині). Окрім того, делегації зустрічалися у відеоформаті.

Проте згодом переговорний процес припинили, бо з російської сторони немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня того самого року. Президент США Джо Байден 31 травня заявив, що переговори України з Росією "зайшли у глухий кут" не з провини Києва. РФ 2022 року неодноразово висувала Україні вимогу капітуляції, пізніше – наполягала на переговорах за Стамбульськими домовленостями.

Президент України Володимир Зеленський 21 жовтня 2024 року сказав, що відкрити шлях до переговорів із Москвою може припинення ударів РФ по енергетиці й портах України.