Росія планує закрити кордон восени через нову хвилю мобілізації – британська розвідка

Москва готується закрити кордон восени в разі нової хвилі мобілізації
Фото: depositphotos.com

Уряд Росії розробляє систему запобігання виїзду з країни потенційних призовників у російську армію й мобілізованих. Про це 16 липня повідомляє міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані розвідки в соцмережі X.

У відомстві звертають увагу, що російські медіа повідомляли про впровадження "системи обміну інформацією" між міністерством оборони РФ і Федеральною службою безпеки (ФСБ) для передавання даних про потенційних призовників прикордонній службі й "запобігання їхній втечі з країни".

Як повідомляють, система має повністю запрацювати до осіннього призову 2024 року.

Росія проводить дві призовні кампанії щороку, мобілізуючи понад 250 тис. осіб для проходження одного року обов'язкової військової служби, кажуть розвідники.

"Сотні тисяч росіян покинули країну після оголошення часткової мобілізації 2022 року, і вони були непропорційно сконцентровані серед молодих і високоосвічених людей, що спричинило негативний вплив на ринок праці. Упровадження цієї системи, імовірно, має на меті запобігти повторенню таких ситуацій", – підсумували у відомстві.

Контекст:

21 вересня 2022 року президент країни-агресора Росії Володимир Путін оголосив "часткову" мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. 28 жовтня міністр оборони РФ доповів Путіну про її завершення.

7 грудня Путін заявив, що у продовженні мобілізаційних заходів у РФ "немає потреби". Водночас юридично мобілізації у РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.

Незаконну мобілізацію й незаконний призов російські окупанти проводять, зокрема, на тимчасово захоплених українських територіях.

14 квітня 2023 року Путін підписав закон, який вводить у РФ електронні повістки й зводить до мінімуму можливості росіян ухилитися від призову або мобілізації. У британській розвідці назвали це ознакою того, що Росія готується до тривалої війни.

25 серпня начальник військової розвідки України Кирило Буданов заявив, що в Росії не припиняли мобілізації, там розглядають варіант додатково призвати 450 тис. осіб.

Росія залучає до своїх збройних сил приблизно по 30 тис. осіб на місяць, повідомив заступник глави ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький 15 січня 2024 року.

30 березня Путін підписав указ про весняний призов на строкову військову службу 150 тис. осіб.

Загальні бойові втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 16 липня, такі: приблизно 561 400 військових (+1110 протягом минулої доби), 8227 танків (+13), 15 862 бойові броньовані машини (+36), 15 368 артсистем (+44), 1119 РСЗВ, 892 засоби ППО, 361 літак, 326 гелікоптерів і тисячі одиниць іншої техніки.