"Ми вам, мудакам, ще покажемо Україну". Після початку Курської операції Арестович змінив риторику і звернувся до росіян з матами

Арестович заявив, що "давав присягу служити українському народу, не шкодуючи сил"
Фото: radiosvoboda.org

Блогер і політик Олексій Арестович, котрий виїхав з України, коментуючи операцію в Курській області, змінив свою риторику останніх місяців щодо України, а також різко звернувся до росіян. Інтерв'ю, присвячене Курській операції, опублікували на його YouTube 9 серпня.

У Telegram Арестович назвав свій монолог "Звернення до російських любителів понаступати на Україну і тим, хто радіє в Росії ракетним обстрілом території України".

"...бані ви підараси, бл...ть, ми знаємо, хто ви такі. Ми знаємо, що ви стріляєте по пологових будинках, коли ми стріляємо по військовій техніці. Ми знаємо, що ви свідомо б'єте по наших лікарнях. І ми вас на х...ю крутили. Ніхто в Україні не сумнівається, хто ви такі. І коли я пропонував перемир'я, я пропонував його лише для того, щоб перезавантажити нашу країну, зробити її більш дієвою і ефективною. Для того, щоб протистояти вам,  мудакам, які були, є і залишаються нашими одвічними ворогами", – стверджує Арестович.

На його думку, українці можуть жити з росіянами в мирі й вибудовувати якісь відносини, але лише після того, як "насують" їм так, щоб окупанти зрозуміли, що "в Україну ходити не треба".

"Спочатку ви жахом повинні почати захлинатися, коли згадуєте Україну [...] Я точно постараюся, щоб це сталося, бо давав присягу служити українському народу, не шкодуючи сил, а сил у мене непомірно. Я зроблю все, щоб "УНР" здохла раз і назавжди, яку ви тут інсталювали, а смішний тупий хохол обернувся солдатом, який вибиває ногою двері до Курської АЕС і натискає на велику страшну кнопку. Ось такий українець до вас прийде, він уже прийшов, а далі приходитиме у ваших страшних снах. Тому ...бала закрили і пішли нах...й із нашої землі, ми вам іще покажемо Україну!" – заявив Арестович.

Протягом останніх місяців, після того, як Арестович звільнився з Офісу президента і виїхав за кордон, значна частина його публікацій у соцмережах була присвячена всебічній критиці України. Він звинувачував владу країни у створенні "величезної машини пропаганди і репресій", військово-політичне керівництво – у "тупості, злодійкуватості й некомпетентності"; заявляв, що "українська система корупційна у своїй суті й нічого, окрім корупції, виробляти не може"; пояснював убивство екснардепки Ірини Фаріон "атмосферою ненависті одне до одного, яка стала практично частиною офіційної внутрішньої політики України", і неодноразово цитував слова, які приписують релігійному діячеві Любомиру Гузару: "Головна проблема України – моральна деградація, а все інше – наслідки".

Те, що сам він не воює за Україну, Арестович пояснював тим, що не повинен воювати за "дві липові кримінальні справи проти нього", "безперервний дворічний хейт", "травлю на всіх каналах після обмовки, яка яйця виїденого не вартувала" (тобто заяви, що ракету Х-22, яка влучила в будинок у Дніпрі в січні 2023 року, нібито збила над під'їздом українська ППО) тощо.

У червні 2024 року політик також заявив: "Мій роман з Україною закінчено. Колишній нелегко це дається".

Однак після початку операції в Курській області він знову почав хвалити керівництво сил оборони й, коментуючи дії українських військових, активно використовувати займенник "ми".

Контекст:

Арестович із 2014 року активно коментував в українських ЗМІ події на військову тематику, зокрема війну на Донбасі, а також писав про це у Facebook. У 2017 році він зізнався, що "багато брехав", а також заявив, що не вважає себе патріотом, "причому не лише України, а й будь-якої національної держави".

2020 року Арестовича призначили радником з інформаційної політики у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, а глава Офісу президента Андрій Єрмак зробив його своїм позаштатним радником із питань стратегічних комунікацій у сфері нацбезпеки й оборони. Ці призначення викликали різку негативну реакцію журналістів і громадянського суспільства через неоднозначну репутацію блогера і пов'язані з ним скандали.

У жовтні 2021 року Арестович визнавав, що має погану звичку – "ляпати зайве".

У січні 2022 року Арестович звинуватив президента України Володимира Зеленського в порушенні обіцянок, розкритикував владу і звільнився з посади радника Єрмака. Однак першого дня повномасштабного вторгнення Росії він повернувся в Офіс і почав виступати як один зі спікерів ОП. Після цього популярність Арестовича значно зросла.

У середині жовтня правоохоронці розпочали провадження щодо Арестовича після його скандального висловлювання про жінок. Напередодні стало відомо, що на своїх психологічних семінарах Арестович називає жінок "істотами" й говорить про бажання "задушити" їх.

У січні 2023 року Арестович звільнився з ОП після скандалу, пов'язаного з його словами про ракету, яка влучила в багатоповерхівку у Дніпрі. Незабаром після цього він виїхав з України й заявив, що буде "опозиційним політиком у вигнанні". Він також неодноразово заявляв, що має намір балотуватись у президенти України.

"ГОРДОН" дослідив хронологію змін поглядів Арестовича в матеріалі "Долбо...би" – виборці Зе, "не ворожі" канали Медведчука, конференція з Дугіним. Що відомо про Арестовича" .