Суд над митрополитом Павлом перенесли на завтра. Він уперше приїхав на засідання після інфаркту

Митрополита обвинувачують у виправданні нападу РФ на Україну
Фото: Служба безпеки України / Telegram

28 листопада Печерський суд Києва переніс підготовче засідання у справі екснастоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Української православної церкви Московського патріархату Павла (Лебедя) 29 листопада. Про це повідомляє "Суспільне".

Підозрюваний у виправданні агресії Росії в Україні митрополит приїхав на засідання вперше за чотири місяці через хворобу.

Журналістам він сказав, що почувається, "вашими молитвами, добре". Раніше адвокати пояснювали його неявку на суд тим, що в Павла підвищувався рівень цукру в крові.

За інформацією "Суспільного", засідання перенесено через неявку захисту.

Контекст:

1 квітня СБУ повідомила митрополита Павла про підозру за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) і п. 2 ст. 436 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Спецслужба опублікувала фото, зроблені під час обшуку, а також записи телефонних розмов, де Павло називає російське вторгнення "війною РФ та Америки до останнього українця", згадує нібито розбомблені країною-агресором "американські біолабораторії в Києві й Одесі", а також, попри заяви про публічне відділення від Російської православної церкви, закликає парафіян згадувати під час богослужінь главу РПЦ патріарха Кирила.

Того самого дня Шевченківський райсуд Києва обрав Лебедю запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту і зобов'язав носити електронний браслет. Запобіжний захід уже кілька разів продовжували, а 14 липня його змінили на тримання під вартою із заставою в розмірі 33 млн грн. 13 липня Лебедя повідомили про підозру ще за двома статтями, серед яких – заперечення російської агресії.

7 серпня за митрополита Павла внесли заставу, після чого його звільнили з-під варти. У Службі безпеки України заявили, що звільнення не вплине на розгляд його справи в суді.

11 серпня Солом'янський районний суд Києва на два місяці продовжив Павлу запобіжний захід за підозрою у порушенні прав вірян і виправданні російських окупантів.

14 серпня адвокат Микита Чекман повідомляв, що Павла прооперували в кардіологічному відділенні однієї із лікарень Києва. Наступного дня його адвокат уточнив, що в митрополита лікарі діагностували гострий інфаркт.