Суддя Князєв заявив, що на блокпості в нього перевірили документи, зараз планує "продовжити відпочинок"

Князєв каже, що на блокпості в нього перевірили документи й попросили проїхати до відділу ДПСУ
Фото: telegraf.com.ua (архів)

Ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва виявили на Закарпатті в Солотвиному – на одному з контрольних постів неподалік від кордону, але не затримували. Про це повідомив 10 липня "Бабель" із посиланням на джерела в правоохоронних органах і самого Князєва. 

Журналіст Віталій Глагола писав 10 липня, що Князєва "спіймали": затримали й доправили до відділу прикордонної служби. Прикордонники перевіряють версію щодо ймовірної спроби незаконного перетину.

"Бабель" підтверджує, що Князєв був на блокпості в Солотвиному – їхав в автомобілі на місці пасажира. Інформацію про його перебування на Закарпатті передали в ТЦК і поліцію. Але три співрозмовники видання спростовують, що його затримували. 

Сам Князєв також дав коментар "Бабелю".

"На блокпості перевірили документи й попросили проїхати з ними до відділу для ретельної перевірки документів. Я не заперечував. Після ретельної перевірки документів звʼязалися з НАБУ і зʼясували, що до мене немає претензій. Після цього я залишив відділ прикордонної служби. Наразі перебуваю на Закарпатті і планую продовжити відпочинок. За наказом Верховного Суду перебуваю у відпустці", – сказав він. 

Контекст:

15 травня 2023 року ЗМІ повідомили, що НАБУ затримало на хабарі голову Верховного Суду. Того самого дня ввечері НАБУ і САП проінформували, що викрили масштабну корупцію у ВС. Як повідомили в НАБУ, ідеться про хабар у розмірі $2,7 млн, із яких $1,8 млн було призначено для представників Верховного Суду, ще $900 тис. – для посередників.

Слідство вважає, що спільно з Верховним Судом діяв "бекофіс", який був посередником між керівництвом суду й особами, котрі намагалися за неправомірну вигоду вирішити свої питання в суді.

16 травня Князєва повідомили про підозру. Перед цим пленум Верховного Суду висловив йому недовіру і припинив повноваження як голови суду.

18 травня ВАКС відправив Князєва під арешт із можливістю вийти під заставу в розмірі 107 млн грн. Після цього заставу кілька разів зменшували, востаннє – до 18,168 млн грн. 31 січня видання "Слово і діло" повідомляло, що потрібну суму було внесено і Князєв вийшов із-під арешту.

Окрім того, у грудні Печерський суд визнав ексголову ВС винним у порушенні закону, який забороняє суддям отримувати цінні подарунки. За інформацією НАЗК, він орендував квартиру на 133 м&³2; у центрі Києва за 1 тис. грн на місяць. Суд визнав можливість такої оренди подарунком, зобов'язав Князєва сплатити штраф у розмірі 2,5 тис. грн і вирішив конфіскувати 906,6 тис. грн – як незаконно отриманий у такий спосіб подарунок.

У травні 2024 року суд звільнив Князєва від зобов'язання носити електронний браслет. Князєв заявляв, що в нього вдома "по шість годин немає світла і немає зв'язку, тому браслет є неефективним".