"Руйнувати міст, щоб підняти настрій, немає сенсу". У ВМС ЗСУ заявили, що Кримський міст буде зруйновано, коли цього потребуватиме ситуація

Плетенчук: Коли треба буде обрізати логістичні хвости Криму і зробити його островом, обов'язково це буде зроблено
Фото: ЕРА

Збройні сили України мають намір зруйнувати Кримський міст, коли в цьому буде потреба. Про це в опублікованому 24 жовтня інтерв'ю "Укрінформу" заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Ми не страждаємо, на відміну від росіян, символізмом. Це дуже допомагає при веденні бойових дій обмеженим ресурсом. Якщо, умовно, на день народження так званого президента РФ у них стоїть завдання щось узяти, то в нас такого немає. І, відповідно, це нам полегшує трохи завдання. Тому цей міст, звісно, буде зруйнований, але він буде зруйнований тоді, коли цього буде вимагати ситуація. Руйнувати міст, щоб підняти настрій, немає сенсу. Коли треба буде обрізати логістичні хвости Криму і зробити його островом, обов'язково це буде зроблено", – сказав Плетенчук.

Він наголосив, що в цьому питанні необхідно чекати слушного моменту.

"Як ви бачите, нанесення вогневого ураження по території тимчасово окупованого українського Криму не є чимось символічним, воно вкладається в загальний план звільнення нашої окупованої території, і планомірне винищення складів зберігання, пунктів управління, штабів тощо є елементами однієї великої операції. Звісно, у нас дуже часто вимірюють контрнаступ квадратними кілометрами, але це не дуже правильно, тому що будь-які такі операції є багатоскладовими, багатошаровими, там є багато елементів, які мають виконуватися у відповідній послідовності", – наголосив Плетенчук.

Контекст:

Міст через Керченську протоку, який з'єднує Крим і Росію, країна-агресор почала будувати після окупації півострова, у 2015 році. Українська влада назвала міст загрозою національній безпеці та законною ціллю.

На Кримському мості протягом останнього року двічі були вибухи. Уперше – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно мосту і зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. У РФ стверджували, що вибухнула вантажівка, унаслідок чого спалахнули цистерни з пальним. Російські ЗМІ повідомляли про чотирьох загиблих. Автомобільний рух мостом відновили в лютому 2023 року, залізничний – у травні.

Другий вибух стався 17 липня. Повідомляли про загибель сімейної пари з Бєлгородської області, яка на момент вибуху їхала мостом. Унаслідок події серйозних пошкоджень зазнали два прольоти мосту.

Після першого інциденту Україна прямо не визнавала своєї причетності. 8 липня 2023 року Міноборони України визнало, що першого удару по Кримському мосту завдала Україна, "щоб зламати росіянам логістику".

Джерела видання "ГОРДОН" у СБУ повідомили, що друга атака на Кримський міст була спецоперацією Військово-морських сил ЗСУ і Служби безпеки України. 26 липня голова СБУ Василь Малюк підтвердив, що підрив Кримського мосту був операцією української спецслужби.

У липні для удару по мосту було використано експериментальний морський безпілотник Sea Baby українського виробництва. Відео атаки Sea Baby американський телеканал CNN показав 15 серпня, заявивши, що одержав його від СБУ.